Азиатските акции тръгнаха нагоре днес, след като прогресът около ваксините срещу COVID-19 подобри инвеститорските нагласи, но преговорите около брекзит и пакетът от стимули в САЩ ограничи ръста при по-рисковите активи.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.5% и е на път да запише ръст в шеста поредна седмица, докато японският Nikkei изгуби 0.6%.

Инвеститорите залагат на по-голям икономически растеж през следващата годината, тъй като все повече страни се подготвят за ваксинация. Щатските власти вчера одобриха с голямо мнозинство ваксината на Pfizer срещу COVID-19, докато ваксината на китайската Sinovac Biotech вече се произвежда в Бразилия.

Купуването на акции обаче намаля на някои пазари, след като не бе постигнат напредък в преговорите около стимулите в САЩ, a британският премиер Борис Джонсън обяви вчера, че “има голяма вероятност” Великобритания и ЕС да не постигнат търговско споразумение.

“Крайният срок за преговорите е в неделя, а несигурността ограничава пазарите,” казва пред Ройтерс Такео Камай от CLSA.

Според него обаче апетитът към първичните публични предлагания на акции напоследък показва, че инвеститорите са оптимистично настроени.

Акциите на Airbnb Inc поскъпнаха повече от два пъти при дебюта си на борсата вчера, което даде на платформата за краткосрочни наеми пазарна оцена от малко над 100 млрд. долара в най-голямото IPO в САЩ за 2020 г.

Airbnb с ръст от 112% при дебюта си на борсатаТова ли е най-успешното първично публично предлагане в последните години?

Книжата на компанията за доставки DoorDash Inc също удвоиха цената си в първия ден на борсата.

Компания за доставки на храна вече се оценява на 71.5 млрд. долараТримата основатели днес притежават дялове, оценени на между 2.5 и 2.8 млрд. долара, пише Bloomberg.

На Уолстрийт вчера, Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.23%, S&P 500 изгуби 0.13%, а технологичният Nasdaq Composite добави 0.54%.

Щатските акции се търгуваха разнопосочно след като стана ясно, че одобрението на нови стимули в краткосрочен план в САЩ е малко вероятно.

Броят на американците, които са подали първоначални молби за помощи при безработица е нараснал с повече от очакваното през миналата седмица, след като увеличаващите се ограничения в борбата с COVID-19 са засегнали още компании.

На валутните пазари несигурността около брекзит засенчи търговията при паунда. Британският паунд се търгува без изменение за деня при 1.3307 спрямо долара, но губи 0.9% от началото на седмицата спрямо щатската валута.

Еврото се търгува недалеч от 2.5-годишен връх от 1.2154 долара, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви нови пакет от стимули, който вероятно бе в тон с пазарните очаквания.

ЕЦБ увеличи своята "Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP) с 500 млрд. евро до 1.85 трлн. евро и удължи продължителността й с девет месеца до 2022 г.

Йената поскъпна с 0.2% до 104.00 спрямо долара, докато австралийският долар продължи ръста си до 0.7557 щатски долара, което е най-високото му ниво от юни 2018 г.

Цените на петрола продължават да се повишават, като тази на брента достигна най-високите си нива от началото на март, след като новините около ваксините подсилиха надеждите, че търсенето на суровината ще нарасне през 2021 г.

Брентът поскъпна с 0.7% до 50.61 долара за барел , докато цената на щатския лек суров петрол се повиши с 0.9% до 47.18 долара за барел.