Азиатските акции отстъпиха от рекордните си нива днес, след като буксуващите преговори около стимулите в САЩ и разпродажбите при технологичните компании натежаха над пазара. Търгуващите британския паунд пък се движат по ръба на бръснача, след като резултатът от преговорите около брекзит в последния момент бе споразумение за продължаване на преговорите.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.3%, докато японският Nikkei отчита приблизително същото понижение. И двата индекса обаче нарастват с по над 60% от дъната си от март.

Щатските държавни облигации поскъпнаха, а доларът се стабилзира след волатилната сесия вчера на валутните пазари. Трейдърите сега очакват срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Британският паунд се търгуваше на ниво от 1.3363 спрямо долара в очакване на разрешение на въпроса с брекзит.

“Повишението бе толкова голямо, че инвеститорите в момента са предпазливи,” казва пред Ройтерс Майкъл Маккарти, старши анализатор в CMC Markets.

“Понижението при технологичните акции бе леко притеснително, предвид факта, че те поскъпваха при всевъзможни условия в последните шест месеца, така че поевтиняването им може да бъде сигнал, че ни очаква краткосрочна корекция.”

Понижението от близо 2% при Nasdaq вчера бе предизвикано от спад от 1.9% в цената на акциите на Facebook, след като щатските регулаторни органи заведоха дела срещу компанията, обвинявайки я в това, че е използвала доминиращото си положение на пазара, за придобива или смазва конкуренти, с което е навредила на конкуренцията.

Финансови съвети за кризисни временаЕто няколко добри напътствия от страна на Оракула от Омаха

Междувременно преговорите около нов пакет от стимули в САЩ и около търговското споразумение между Великобритания и ЕС продължават да се протакат.

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен удължиха времето за договаряне на ново търговско споразумение до края на уикенда.

Отчуждените съюзници продължават да имат сериозни различия по много въпроси от риболова до разрешаването на спорове. Търговия на стойност около 1 трлн. долара е изложена на риск от мита и квоти, ако не се стигне до споразумение преди 31 декември.

Фючърсите на FTSE и and EuroSTOXX 50 губят по 0.1% днес, докато тези на щатския S&P 500 нарастват с 0.1%.

По-късно днес ЕЦБ се очаква да разшири програмата си за изкупуване на държавни облигации и евтини заеми в подкрепа на изпитващата затруднения икономика.

Трейдърите също така очакват дали банката ще направи нещо по въпроса с еврото, което поскъпва с близо 14% от дъната, достигнати през март, което затруднява износителите на Стария континент.

На останалите пазари вярата във възстановяването изглежда остава, като цените на петрола нарастват въпреки увеличението на щатските запаси на суровината. Фючърсите на петрола от сорта брент за последно поскъпват с 0.5% до 49.09 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол бележат ръст от 0.6% до 45.79 долара за барел.

Златото поевтинява до 1 840 долара за тройунция.