Азиатските акции поскъпнаха до рекордни нива, а фючърсите на щатските борсови индекси бележат ръст днес, докато инвеститорите следят положителните новини около ваксините срещу COVID-19 и продължаващите усилия за осигуряването на допълнителни стимули в САЩ.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.51%. Индексът дори достигна рекордното в историята си ниво от 646.10 пункта.

Глобалният индекс на MSCI също се повиши до рекордна стойност.

Австралийският основен индекс нарасна с 0.69%, японският Nikkei добави 1.01%, доближавайки се до 29.5-месечен връх. Пазарните нагласи бяха покрепени допълнително, след като изнесени днес данни за японската икономика показаха ръст в капиталовите разходи.

Индексът на китайските сини чипове се повиши с 0.15%, докато южнокорейският KOSPI скочи с 1.26% и също доближи рекордни стойности.

Е-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 нараснаха с 0.11% в азиатската сесия, след като Уолстрийт вчера записа нови рекорди, благодарение на положителните новини около ваксините срещу коронавирус и прогресът около преговорите за още фискални стимули в САЩ, информира Ройтерс.

Британският паунд се търгува почти без промяна преди окончателните преговори за търговска сделка между Великобритания и ЕС.

Защо доларът може да се окаже най-големият губещ през 2021?Щатският долар е в отбранителна позиция, а Уолстрийт не очаква това да се промени скоро

“За стимулите в САЩ все още има някакви надежди, но е все по-малко вероятно да се стигне до търговска споразумение между Великобритания и ЕС,” казват анализатори от ANZ Bank.

“Следващите 24 часа ще са от съществено значение и вероятно ще предизвикат пазарна волатилност в зависимост от това какво бъде или не бъде договорено.”

Индексът Dow Jones Industrial Average нарасна с 0.35% вчера, S&P 500 добави 0.28%, а технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0.5%.

Положителните новини около ваксините срещу COVID-19 подкрепиха пазарните нагласи.

Вчера Великобритания стана първата западна нация, която започна мащабна ваксинация, а от Johnson & Johnson обявиха, че може да получат резултати от тестовете си на ваксина през януари, което е по-рано от очакваното.

Междувременно Pfizer Inc прескочи още едно препятствие, след като щатската Агенция по храните и лекарствата обяви, че ваксината е безопасна.

Очертаващата се вероятност за брекзит без сделка обаче натежа върху паунда. Британската валута се търгува на ниво от 1.3369 спрямо долара и 90.61 пенса спрямо еврото.

Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно днес, като двамата ще се опитат да стигнат до споразумение.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, бе на ниво от 90.923, което е на около половин процент над 2.5-годишното дъно, до което падна в петък.

Доходността по щатските 10-годишни облигации нарасна до 0.9344% в азиатската сесия днес. Някои пазарни участници твърдят, че очакванията за още фискални разходи биха могли да вдигнат доходността допълнително в бъдеще.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтинява с 0.18% до 48.75 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) губят 0.22% до 45.50 долара за барел, след изнесените данни за ръст в петролните запаси на САЩ.

Спот цената на златото отстъпи от двуседмичния си връх до 1 868.21 долара за тройунция, тъй като началото на ваксинациите намали търсенето на метала, който е считан за актив убежище.