Известният инвеститор Майкъл Бъри, който стана популярен, след като мечите залози на неговия хеджфонд бяха отразени във филма Big Short (в превод от английски „Големият залог“), базиран на бестеселъра на Майкъл Люис обяви поредната си позиция.

Бъри пусна туит, в който посочва, че е скъсил акциите на Tesla и дори препоръча на Илон Мъск да издаде още акции при настоящата „абсурдна цена“.

Заетата къса позиция означава, че той би спечелил, ако акциите поевтинеят.

Книжата на Tesla са добавили 575% от началото на годината, като повишенията в последните седмици идват след решението за включването им към индекса S&P500 от този месец.

„Да, Илон Мъск, скъсих акциите на Tesla, но ако искаш безплатен съвет – издай нови акции, които да са около 25-50% от настоящите при тази „абсурдна цена“. Ако имаш купувачи, тогава продай."

Хаштагът по всяка вероятност е референция към писмото на Мъск, което той изпрати до служителите на Teslа, в което посочва, че ако маржовете на печалбата на компания не се подобрят, то тогава акциите може да отчетат сериозен спад.

Илон Мъск: Tesla беше на месец от фалитИзглежда, че трудностите пред компанията са останали в миналото. Наскоро Tesla обяви пето поредно тримесечие, в което отчита печалба, а акциите са добавили над 400% от началото на 2020 г.

Бъри не е единственият инвеститор, който е скъсил акциите на Tesla. Данни на S3 Partners сочат, че това е най-скъсяваната акция в света, като заетите къси позиции са на стойност над 22 млрд. долара.

Вчера акциите на Tesla отчетоха спад от близо 3% до 568.82 долара за брой. Сесията обаче започна при спад от над 7%. Пазарната оценка на компанията днес възлиза на 539 млрд. долара.