Tesla е била критикуана в миналото за това, че батериите на електромобилите й се замозапалват, но катастрофа от тази седмица в Корвалис, щата Орегон, показа, че електромобилът може да е опасен и за заобикалящата го среда.

В инцидент, забелязан от The Drive, движещ се превишена скорост, автомобил Model 3 се блъска в електрически стълб, при което го отрязва в основата, а отломки от колата се разхвърчават на доста сериозно разстояние. Авомобилът е унищоженq а батерията му разпръсква нагорещени клетки из квартала.

Клетки от батерията пробиват прозорците на две къщи, като едната от тях попада в скута на човек, а другата върху легло и подпалва завивките, казват от полицията.

"Гума от автомобила се откъсва и се удря в стената на намиращ се наблизо жилищен блок, като силата е толкова голяма, че пробива водните тръби в стената, вследствие на което долният етаж на апартамента се наводнява".

Снимка: Полицейска служба на Корвалис

Според полицията шофьорът се движел с над 100 мили в час (160 км/ч), когато губи контрол над автомобила, забивайки се в електрическия стълб и телефонна кутия. Шофьорът успява да избяга от мястото на инцидента, но е намерен наблизо и транспортиран до болница с малки наранявания.

От полицията му повдигат няколко обвинения, сред които за шофиране в нетрезво състояние, безразсъдно шофиране и напускане на мястото на местопроизшествието, информира Business Insider.

Снимка: Полицейска служба на Корвалис

От полицията казват, че се опитали са съберат възможно най-много от клетките от батерията, като в продължение на близо три часа разследвали и разчиствали местопроизшествието.

Ден след инцидента от полицията уведомиха жителите в района да внимават за "потенциално опасни батерии", които могат да останат горещи до 24 часа и да изпускат токсични пари и химикали.

Снимка: Полицейска служба на Корвалис

Прегряването на батериите винаги е проблем, когато става въпрос за електромобили, а това е по-вероятно да се случи, когато те имат собствена защитна опаковка и охлаждаща система.

Снимка: Полицейска служба на Корвалис

Проучвания показват, че вероятността електромобилите да се подпалят не е по-голяма от тази при автомобилите с двигатели с вътрешно горене и че статистически те дори може би са по-безопасни.

Tesla на автопилот се заби в обърнат на пътя камион (видео)Шофьорът, който по чудо се отървава без наранявания, използвал част от функциите на автопилота

Шофьорът на този Model 3, който се отървава с леки наранявания, може би е доказателство за това, но разпръскването на горящи батерии в околната среда и през прозорците на хората може би не е добре за тези извън колата.

От Tesla засега не са коментирали инцидента.