Срещу канадец бяха повдигнати обвинения за опасно шофиране, тъй като подремвал, докато неговият електромобил Tesla се движел на автопилот с над 90 мили в час (150 км/ч).

Според полицията и двете предни седалки били спуснати напълно назад, а шофьорът и спътникът до него спели, докато колата се движела.

Авомобилът Tesla Model S се движел със 140 км/ч, но ускорил до 150 км/ч, когато патрулният автомобил пуснал светлините си.

20-годишният шофьор от Британска Колумбия трябва да се яви в съда през декември.

Първоначално са му повдигнати обвинения за шофиране с превишена скорост и книжката му е отнета за 24 часа, но след това е обвинен в опасно шофиране.

Инцидентът станал близо до Понока, на около 100 км от Едмънтън през юли, информира BBC.

"Никой не гледаше през прозореца, за да види накъде се движи колата," казва сержантът от местната полиция Дари Търнбул пред CBC News.

Когато полицаите включили светлините си, Tesla-та ускорила, а автомобилите пред нея се местели от пътя й.

Tesla на автопилот се заби в обърнат на пътя камион (видео)Шофьорът, който по чудо се отървава без наранявания, използвал част от функциите на автопилота

"Изглежда, че в колата няма никой, но автомобилът ускори, защото пътят пред него беше чист."

"Полицай съм от над 23 години и през повечето време съм бил в Пътна полиция, но в момента просто нямам какво да кажа. Никога не съм виждал нещо такова, но разбира се, преди нямаше и такива технологии."

Автомобилите на Tesla в момента са оборудвани с автопилот, който изисква шофьоът да бъде с ръце на волана, да следи пътя и да бъде готов да се намеси.

Съоснователят на Tesla Илон Мъск е казвал, че очаква до края на годината автомобилите му вече да бъдат напълно автономни, със съвсем леко участие от страна на шофьора.

Според него обаче има "много малки проблеми", които трябва да бъдат разрешени чрез тестове в реална пътна обстановка.