Автомобил Tesla, оставен на автопилот, отнесе полицейски автомобил и още една спряла кола на магистрала в щата Кънектикът, съобщава BBC.

Патрулката била паркирана зад аварирал автомобил в аварийната лента на магистралата.

Шофьорът на Tesla-та твърди, че включил автономното управление, за да обърне внимание на кучето си, което било на задната седалка. Малко след това последвал и ударът.

Катастрофата станала на щатската магистрала Interstate 95 в Норуолк, Кънектикът.

Полицейската кола била с включени сини сигнални светлини и изчаквала пристигането на пътна помощ.

Патрулката била ударена в задната част от електромобила и продължила да се движи напред, сблъсквайки се автомобила, паркиран в аварийната лента.

За щастие, инцидентът се разминал без човешки жертви.

"Независимо от възможностите на автомобила, когато шофирате, трябва през цялото време да следите какво се случва на пътя и да гарантирате сигурността на останалите участници в движението", посочват полицейските служители, пострадали в произшествието.

Водачът на Tesla-та ще бъде глобен за безрасъдно шофиране.

Това не е първият случай, в който автомобил на компанията участва в подобен инцидент, припомня BBC.

В световен мащаб има поне пет регистрирани катастрофи с фатални последствия, в които са участвали превозни средства, оставени на автопилот. В момента те се разследват от Американската агенция за безопасност на транспорта.

От Tesla до този момент не са коментирали конкретното произшествие. Компанията обаче препоръчва на водачите да не отклоняват вниманието си от пътя и да не пускат волана, дори при включен автопилот.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че основателят на компанията Илън Мъск е отнесъл пътен знак, докато е тествал новия пикап Tesla Cybertruck.