Затягането на противоепидемичните мерки в Германия елиминира и една запазена марка на коледните базари - Gluehwein, или греяното вино, което обикновено се сервира в студени дни по градските площади из цялата страна.

Вчера в Германия бяха обявени нови мерки в борбата с втората вълна на коронавируса, сред които беше и забрана за консумация на алкохол на открито, която влиза в сила от средата на седмицата.

Нарушителите ще бъдат глобявани.

Популярните коледни базари в Германия до голяма степен бяха забранени тази година, но много хора успяваха да изпият по чаша греяно вино на появяващите се временни павилиони из градовете.

Авто коледен базар отвориха в Германия (видео)Преди пандемията от COVID-19 популярните коледни базари в Германия вече щяха да приемат посетители по това време на годината.

В средновековното градче Ротенбург об дер Таубер, например, греяното вино беше едно от малкото неща, които се продаваха на площада.

Пешеходците обаче са малко, а навсякъде има надписи да се носят маски, информира Ройтерс.

Някои градове вече бяха ограничили консумацията на алкохол на открито, а недоволството нарастваше.

В сряда канцлерът Ангела Меркел заяви пред парламента, че павилионите за вино не се вписват в мерките срещу COVID-19.

Кристоф Бекер, ръководител на организация в ресторантьорската сфера в Кьолн, пък е завел съдебно дело, с което обжалва забраната.

“Само защото някои шофьори не спазват ограниченията за скорост, това не означава, че шофирането е забранено,” казва той.