Главният архитект на спорния подход на Швеция към пандемията от коронавирус губи доверието на хората, които се предполага, че трябва да следват неговите съвети, като дори шведският монарх изрази неодобрението си.

Подкрепата за Андерс Тегнел - главния епидемиолог на Швеция и основен противник на локдаун стратегията, намалява с 13 пункта, според публикувано днес социологическо проучване, до 59% от участниците.

Доверието в неговия работодател - шведската Агенция за обществено здраве, се понижава до 52% от 68% през октомври, сочи проучването на Ipsos и Dagens Nyheter.

“Доверието е в низходяща спирала,” казва Никлас Калебринг, анализатор в Ipsos.

Резултатите от проучването идват на фона на призивите за помощ от страна на здравните работници в Швеция, които са все по-претоварени от пандемията, която разболя и уби значително повече техни сънародници, отколкото в която и да било друга скандинавска страна.

Интензивните отделения в болниците в Стокхолм вече се задъхват, а властите не бързат да изготвят планове за действие в тази извънредна ситуация, пише Bloomberg.

Междувременно, Тегнел продължава да защитава цялостната стратегия на Швеция за избягване на локдаун. Той също така твърди, че няма реални доказателства, че маските действат, а шведите са сред малкото хора, които в ежедневието си до голяма степен не са задължени да носят маски, като магазини, ресторанти и фитнеси все още работят.

В интервю пред телевизия TV4 Тегнел заяви, че все още никой не може да каже дали стратегията на Швеция се е провалила.

Окончателно: Кои мерки срещу COVID-19 остават в сила и след 1 януари?Детските градини, яслите и училищата за ученици от 1 до 4 клас отварят врати на 4 януари 2021 г.

“Малко или много всички страни имат затруднения с това,” казва той, но признава, че ситуацията в родната му страна е страшна.

“Започваме да доближаваме точката на пречупване в много различни аспекти,” казва той. “Разбирам, че периодът сега е много тежък, медицинските служители са изтощени, а всичко това означава, че натискът става много, много голям.”

Проведеното сред 1 226 души проучване на Ipsos/Dagens Nyheter показва, че доверието в управляващите пада като цяло до ново дъно от 34%.

Броят на жертвите на COVID-19 в Швеция възлиза на 7 802 и е най-високият сред скандинавските страни, както като абсолютна стойност, така и на глава от населението. Ситуацията шокира толкова много хора в страната, че предизвика рядко включване дори от краля.

“Шведският народ страда неимоверно в тези тежки условия,” заяви крал Карл XVI Густаф пред държавната телевизия SVT. По отношение на стратегията, избрана от неговата страна, той казва: “Мисля, че се провалихме.”

В интервюто си за TV4 Тегнел казва, че е “ изненадан” от интензивността на втората вълна на пандемията.