Азиатските акции днес отстъпиха от рекордните си нива, достигнати ден по-рано, но перспективите за нов пакет от стимули в САЩ накара някои инвеститори да купуват акции и други рискови активи.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.3%, след като вчера достигна рекордно ниво. Въпреки това индексът е на път да запише ръст в седма поредна седмица, което ще е най-дългата му печеливша серия от около година.

Японският Nikkei изгуби 0.2%, след като след сблъска със силна съпротива при нивото около 27 000 пункта.

Фючърсите на щатския S&P 500 отстъпват с 0.15%, ден след като индексът нарасна с 0.58% и затвори на рекордните 3 722.48 пункта.

Акциите в световен мащаб продължават да получават подкрепа вследствие на оптимизма, че ще бъде сключена сделка за нов пакет от стимули в САЩ.

Преговарящите в Конгреса вчера работеха по детайлите на пакет на стойност 900 млрд. долара.

Законодателите от двете основни политически партии в САЩ заявиха, че провалът на преговорите не е опция, а лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл каза, че преговорите може да продължат и през уикенда.

Много инвеститори счетоха приемането на нови мерки в полза на икономиката за неизбежно, след като изнесените вчера данни показаха, че броят на американците, подали първоначални молби за помощи при безработица, неочаквано е нараснал миналата седмица.

Стартира първият в България фонд за инвестиции в златоНационален борсово търгуван фонд Expat Gold получи одобрение от КФН, ще се търгува на БФБ

“В момента сме в среда, в която лошите нови са добри новини, защото означават още стимули,” казва пред Ройтерс Шарън Золнър, старши икономист в ANZ Research.

“Това ще трябва да се промени, но е много трудно да се знае кога централните банки ще върнат педала на газта и всички ще трябва да направят преоценки.”

Положителните нагласи подкрепиха много валути спрямо долара, а други активи - от биткойна до златото, също поскъпнаха.

Доларовият индекс беше на ниво от 89.899, след като падна под 90 за първи път от две години и половина.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.2255 спрямо долара, след като вчера поскъпна до 2.5-годишен връх от 1.2273.

Доларът се разменяше срещу 103.29 йени, след като в предходния ден падна до деветмесечно дъно от 102.88.

Както и се очакваше, Централната банка на Япония удължи пакета от стъпки, насочени към облекчаването на корпоративното финансиране, породено от пандемията от коронавирус.

Британският паунд поевтиня с 0.25%, до 1.3547 долара, отстъпвайки от 2.5-годишния връх, достигнат вчера. Валутата понесе лек удар, след като от кабинета на Борис Джонсън обявиха, че търговските преговори с ЕС са в “сериозна ситуация” и че споразумение няма да има, освен ако съюзът не промени значително позицията си.

Ирландският вицепремиер Лео Варадкар обаче беше по-оптимистично настроен и каза, че очаква двете страни да стигнат до сделка в идните дни.

Биткойнът поскъпна с 1.8%, до 23 223 долара, увеличавайки ръста си за седмицата до 21.3%, като пробивът на нивото от 20 000 долара в сряда отприщи нова вълна от изкупувания.

Спот цената на златото отчита леко понижение до 1 881.0 долара за тройунция, след като в предходната сесия нарасна до едномесечен връх от 1 896.2 долара.

По същия начин петролът поскъпна до деветмесечен връх, преди цената на суровината леко да намалее в азиатската сесия днес.

Фючърсите на петрола от сорта брент се търгуваха на ниво от 51.34 долара за барел, отчитайки спад от 0.3% за деня, но недалеч от върха от 51.90 долара. Суровината поскъпва с 2.7% за седмицата.