Руската авиокомпания Aeroflot обяви, че пътниците, които отказват да носят предпазна маска на борда, ще бъдат настанени в "зона без маски" на самолета.

Това съобщение идват в резултат на решението на превозвача да не отказва достъп на пътници без маски, предава Ройтерс.

Въпреки че всички ще трябва да използват предпазни средства, които покриват устата и носа им по време на качване в самолета, те ще имат възможност да ги свалят, когато бъдат настанени в специалната зона.

Тя ще заема последните два реда от дясната страна на икономичната класа, според The Moscow Times.

Авиокомпанията не дава информация дали тази част от самолета ще бъде отделена от останалата по някакъв начин.

Маските са задължителни на борда на самолетите в Русия от май. Разрешава се те да бъдат сваляни само по време на хранене, според агенция ТАСС.

В страната предпазните средства, покриващи устата и носа, са задължителни в градския транспорт, в супермаркетите и на други обществени места, но правилата не се спазват стриктно.

До момента в Русия са регистрирани над 2.7 милиона случая на коронавирус и 48 500 починали, показват данни на университета Джон Хопкинс.

Как се справят авиокомпаниите с пътници, които отказват да носят маски?Повечето следват строга политика за безопасност

Всички американски авиокомпании изискват от пътниците на две и повече години да носят маски на борда на самолети.

Тези, които не изпълнят това изискване, не се допускат на борда и дори са поставяни в списък със забрана за летене с конкретната авиокомпания.

По-рано тази година South Shore Line - железопътна компания, пътуваща между Индиана и Чикаго, пусна вагони, в които предпазните маски се слагат по избор, но идеята беше изоставена след няколко седмици, след като в САЩ бяха затегнати мерките срещу разпространението на коронавируса.