България е сред малкото европейски държави постигнали 20% намаление на тежко ранените при пътнотранспортни произшествия през последното десетилетие. Това съобщи заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на годишните награди на Автомобилната федерация на България.

По предварителни данни само 9 държави са постигнали заложената общоевропейска цел на десетилетието за намаление от 20% на броя тежко ранени при ПТП, една от които е България.

Днешната награда на Автомобилната федерация на България бе именно в знак на признание за общите усилия за повишаване безопасността на пътя в България и ангажимент за общото им надграждане съвместно с ДАБДП през идващата година.

Отличия в днешния ден получиха и народните представители Димитър Главчев и Пламен Тачев, както и Министерството на младежта и спорта, Министерството на вътрешните работи, Съюза на българските автомобилисти и др. Наградени бяха и състезателите, постигнали най-добри резултати през изминалата календарна година, информира БНТ.