Когато се опитват да отслабнат, много хора очакват да спазват хранителен план с много правила.

Дори да изберат програма за отслабване, която позволява да се яде каквото човек иска, пак е вероятно да се наложи следване на указания и ограничения.

Но не би ли било по-добре, ако можем сами да си поставим такива?

Според експерти това е добра възможност, защото човек е по-мотивиран да се придържа към плана си достатъчно дълго, за да достигне и поддържа оптимално тегло.

Защо диетите имат правила?

Правилата осигуряват структура. Когато решим да отслабнем, обикновено искаме да го постигнем с възможно най-малко стрес и усилия. При наложена структура процесът на отслабване е по-лесен, защото правилата ни казват какво да ядем, кога да ядем и колко да ядем.

Типичните правила за диета включват:

 • Яжте три пъти и две малки закуски всеки ден
 • Никога не пропускайте закуската
 • Избягвайте да вечеряте след 20 часа
 • Яжте х брой калории на ден
 • Поддържайте приема на въглехидрати под х процента
 • Не яжте бели нишестени храни: бял ориз, бял хляб или бели тестени изделия
 • Не яжте храни със съставки, които не можете да произнесете
 • Много от тези диетични правила се основават на интелигентната хранителна наука. Например, много хора, които се опитват да отслабнат, се справят по-добре, когато се хранят на всеки няколко часа.

  Ядейки три пъти и две малки закуски всеки ден, те поддържат стабилна кръвната си захар и избягват силния глад, който може да доведе до преяждане.

  По същия начин проучвания показват, че тези, които закусват, са в състояние да отслабнат по-ефективно и да запазят теглото си. Но това, че определена диета и правила работят за един човек, не означава, че ще работят и за друг. А понякога правилата за диета причиняват повече вреда, отколкото полза.

  Всъщност, много хора се отказват от идеята за „диета“ напълно и вместо това разработват свой дългосрочен подход към устойчивото хранене, основан на собствените им нужди и начин на живот. По този начин те не се придържат към диета или не се отказват от нея, а просто разработват хранителна програма, която е задоволителна, здравословна и лесна за следване.

  Много хора споделят, че когато следват правила, им дава твърде много ограничения. Това, от своя страна, причинява стрес и човек е склонен да яде повече. Според изследователи от Harvard Health стресът може да подтикне хората към преяждане, а наред с това те са по-склонни да избират храни с по-високо съдържание на мазнини и калории.

  Задайте свои собствени правила

  Ако не реагирате добре на правилата за диета, определени от други, тогава създайте свои. Процесът може да отнеме повече време, отколкото да се регистрирате за програма в някой уебсайт, но може да сте по-стриктни в персонализирана програма, разработена от вас.

  Диетата е за вас, не е за някой друг. Започнете с усещането за това кое трябва и кое не да ограничите. Експериментирайте. Вижте какво работи за вас и създайте свои собствени правила за храната. И очаквайте нещата да се променят.

  Например, често се казва, че трябва да броим калории, но за повечето от нас това е обременяващо, най-малкото защото не всички калории са равни. Яжте истинска пълноценна храна, доколкото можете, фокусирайте се върху това как се чувствате.

  Предложения

  Докато разработвате собствена програма, задайте си ключови въпроси, които да зададат посоката, която трябва да следвате.

  Кога имам нужда от повече енергия през деня?
  Вместо да се храните в предварително определено време, яжте пълноценни храни, когато тялото ви се нуждае от допълнително гориво. Например, ако тренирате след работа, заредете със здравословен обяд и малка закуска преди тренировка.

  Ако обикновено имате натоварена, забързана сутрин, не забравяйте да дадете на тялото си питателна, пълноценна закуска. Съставете график за хранене, който работи за вас.

  Моите емоции контролират ли храненето ми? Ядете ли по-често около определени хора? По-вероятно ли е да преяждам, когато съм нервен? Ям ли, за да се успокоя?
  Ако е така, проучете начините за облекчаване на стреса без храна. Може да опитате с дишане или медитация, за да решите тези проблеми.

  Колко храна ми трябва, за да се чувствам сит?
  Научете се да практикувате внимателно хранене. Опитайте се да се фокусирате върху вкуса на храната, да усетите удоволствие от процеса, без да се разсейвате. Така е вероятно да се насладите истински на храната и вероятно ще спрете, без да преядете.

  Кога ям по причини, различни от глада?
  Водете дневник за храната, която консумирате, както и бележки за това как се чувствате, когато решите да ядете. Ядете ли следобед, защото ви е скучно? Закусвате ли късно сутрин по навик? Изрежете ненужните калории, където можете.

  Как се чувствам след консумация на различни видове храна? Когато се храня с листни зеленчуци, богати на фибри плодове и зеленчуци, здравословни мазнини и постни протеини, тялото ми чувства ли по-добре? Какво е усещането, когато избирам преработени храни или ястия от заведения за бързо хранене?

  Когато бъдете по-наясно с вашите хранителни практики, ще развиете свои собствени правила и ще се научите да избирате само най-добрата за вас храна.