Притесненията около новия щам на коронавируса във Великобритания се засилват в международен план, като редица страни наложиха забрани за пътуване.

Над 40 държави забраниха достъпа на пристигащи от Обединеното кралство, а в ЕС се водят разговори за изготвяне на единна политика по въпроса.

Швеция забрани достъпа на идващи от Дания, след като там също бяха открити случаи на новия щам, информира BBC.

Това, което е ясно за него за момента е, че се предава по-лесно, но не и че е по-смъртоносен.

С увеличаването на списъка на страните, които наложиха ограничения за пътуване от Великобритания, Световната здравна организация (СЗО) излезе със становище относно рисковете.

Майк Райън, изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации към СЗО, заяви, че това е нормална част от развитието на една пандемия и че новият щам не е "извън контрол ", опровергавайки британския здравен министър Мат Ханкок, който използва тези думи в неделя.

Пътуващите от Южна Африка също са обект на забрана за достъп от страна на някои държави, след като друг нов щам на вируса беше открит там, като той не е свързан с този във Великобритания.

Какво се случва в Европа?

По-голямата част от континента наложи забрана за пристигащи от Великобритания в опит да се спре разпространението на новия щам.

Франция наложи забрана за пътници и товари от Острова, което доведе до хаос на ключовото британско пристанище Дувър.

Премиерът Борис Джонсън обяви, че разговаря с френския си колега Еманюел Макрон за възобновяване на търговията и се надява, че проблемът ще бъде разрешен "възможно най-скоро ".

Френският транспортен министър Клеман Бон каза, че до днес страната му ще обяви с какво ще бъде заменена първоначалната 48-часова забрана за пътуващи и камиони.

В Брюксел пък се водят преговори за постигането на координиране реакция от страна на 27-те страни членки на ЕС.

Една от обсъжданите опции е пристигащите от Великобритания да са дали отрицателен тест за COVID-19 преди да тръгнат от там.

Вчера имаше и добра новина за Стария континент, след като Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Pfizer и BioNTech, което разчисти пътя за начало на ваксинацията още в неделя.

Карантината за влизащите у нас от Великобритания остава до 31 януариНа работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, беше решено 10-дневната карантина за всички граждани, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, да остане в сила до 31 януари 2021 г.

Останалата част от света

Много други страни - от Индия през Иран до Канада, забраниха достъпа на пристигащи от Великобритания.

От САЩ все още не са го направили, но две авиокомпании - British Airways и Delta, позволяват само на пътници с отрицателен тест за коронавируса да летят до нюйоркското летище „Дж. Ф. Кенеди“.

Саудитска Арабия, Кувейт и Оман пък затвориха напълно границите си за идващи от чужбина.

Освен в Дания, новият щам е засечен още в Австралия, Италия и Нидерландия.

Няколкото случая, открити в Дания, накараха Швеция да въведе забрана за пристигащи от там. Това е първият случай, в който страната налага такива ограничения спрямо съседна държава.

"Има очевиден риск датчани да бъдат изкушени да пътуват до Швеция, за да пазаруват коледни подаръци," заяви шведският министър на вътрешните работи Микаел Дамберг, цитиран от AFP.

Някои експерти мислят, че новият щам вече се е разпространил и на други места.

"Смятаме, че в идните дни ще научим, че той присъства и в много други страни," каза пред VRT Марк ван Ранст, вирусолог от белгийския институт.