Когато видите плесен върху храната, най-вероятно първата ви мисъл е да я изхвърлите.

Но има някои храни, които могат да се ядат плесенясали.

Твърди плодове и зеленчуци

Най-големият проблем с плесенясалите храни е, че премахването на видимо мухлясалите им части не означава, че сме се отървали напълно от плесента, защото тя може да е навлязла по-дълбоко в храната, отколкото си мислите.

Но това не е така при твърдите плодове и зеленчуци, като зеле, моркови и някои круши. Храни, като тези, както и ряпа, картофи и чушки, са безопасни за ядене, стига да премахнете плесенясалото петно на сантиметър около него.

Някои твърди, сушени меса

Плесенясалото месо може да звучи като най-лошия кошмар на диетолога, но има няколко вида, при които мухълът, всъщност, е част от вкуса. Твърдите салами, както и сушените шунки, се покриват с бяла плесен.

Това не е случайно, а част от производствения процес. Тази доброкачествена плесен се добавя към външната страна на месото, за да осигури защитно покритие, което предпазва колбаса от бактерии.

Някои сирена

Що се отнася до сиренето, нещата са малко объркани. Няколко видове сирене се продават с плесен, но това означава ли, че са безопасни за ядене, ако мухлясат още повече? Според eatingwell.com сирена, като горгонзола и стилтън, при които плесента е част от процеса на зреене, понякога развиват допълнително мухъл, което няма да им навреди.

Можете също така да ядете спокойно и твърди сирена, като азиаго и пармезан, ако са мухлясали. Подобно на твърдите плодове и зеленчуци, те ще устоят на разпространението на мухъл, който би замърсил други храни. Просто махнете площта около плесенясалото място и го изхвърлите.Храни, които НЕ трябва да консумирате с плесен:

Меки или натрошени сирена

Докато сирена, като пармезан, могат да издържат на малко мухъл, по-меките сирена, като бри и камамбер, не могат. Тяхната по-мека структура може да доведе не само до по-бързото разпространение на мухъла, но и на бактерии, като Е. coli. Това важи и за плесенясали извара и крема сирене.

Ядки и бобови растения

Може би си мислите, че тези храни са по-твърди, така че могат да бъдат защитени от плесени по същия начин, както по-твърдите зеленчуци. Но ядките и ядковите масла са податливи на подобна „атака“, което означава, че трябва да внимавате с тях.

Хляб и сладкиши

Порестата природа на хляба и хлебните изделия е особено благоприятна за разпространението на мухъл. Освен това, ако има дори малък участък, шансът мухъла да е проникнал по-дълбоко е много голям.