Сиренето Кабралес, което се прави в испанската провинция Астурия, се превърна в най-скъпото сирене, продавано някога на аукцион. То попадна в Книгата на рекордите Гинес.

Това сирене се смята за едно от най-почитаните и скъпи сини сирена. 2.62 кг от него, произведени в завода Valfríu, струваха на един испански ресторант 14 300 евро.

Петнадесет ресторанта от цяла Испания дойдоха на търга и влязоха в истинско сражение за правото да купят елитното сирене.

Беше удивително да видим как всички постоянно вдигат ръце, а цената расте, разказа представител на Valfríu.

Стори ни се, че търгът нямаше край. Той продължи почти два часа. Аудиторията беше много оживена и постоянно аплодираше. Пиков момент беше онзи, когато се чу, че цифрата превишава 10 000 евро. Тогава разбрахме, че сме на път да постигнем рекорд, допълни той.

Като резултат синьото сирене Кабралес се превърна в най-скъпото в света.

След търга Регулаторният съвет на Кабралес се е свързал с представители на Книгата на рекордите Гинес, за да разбере дали преди е бил поставян рекорд за най-скъпо сирене, продадено на търг. Така изданието получава още една глава – за сиренето Кабралес.

10 неща до 10 евро, които може да правите в ПарижДори и скъпият град предлага бюджетни възможности

Ресторантът-победител Llagar de Colloto не само ще продава сиренето Кабралес, но и вече активно ще си сътрудничи със завода за сирене Valfríu и всяка седмица ще получава продукция от него.

Особенности на сиренето

Кабралес е сирене със синя плесен, приготвено по традиция на фермери от испанската провинция Астурия. За него се използва чисто непастьоризирано краве мляко или смесен способ – комбинация от козе и овче мляко. Във втория случай сиренето получава по-силен вкус.

Това синьо сирене съзрява в планински пещери, където има идеални условия за формирането на пеницилиума – основна култура на това сирене.

В повечето райони, където се приготвя, е трудно да се стигне с кола. Ходи се пеша два километра. Сиренето престоява в пещерите от три до шест месеца.