Милиони домове и фабрики в Швеция са заплашени от сериозно поскъпване на електроенергията след спирането на най-стария ядрен реактор в страната.

Очаква се Рингалс-1 да произведе последните си мегавати в четвъртък тази седмица, пише Bloomberg.

Това е четвъртата ядрена мощност, която Швеция изкарва от употреба в последните пет години.

В същото време дебатът за последствията от това решение става все по-актуален. В по-гъсто населените южни райони на страната вече има опасения от свиване на енергийния капацитет.

"Затварянето на Рингалс-1 оказва двоен ефект върху шведската енергетика. От една страна, то намалява производството на ток в южните региони, а от друга, принуждава енергийния оператор да намали напрежението, идващо от север, за да запази стабилността на мрежата", обяснява анализаторът на консултантската компания Sweco Energy Кристиян Холц.

Реакторът Рингалс-1 излиза от употреба след 44 години работа, въпреки настояването на опозицията експлоатацията му да бъде удължена. Имаше дори и предложение реакторът да бъде купен от частен предприемач, но то дори не беше разгледано от държавния енергиен оператор Utility Vattenfall.

"Това беше една утопия, която и без това беше представена твърде късно. Ние работим в индустрия с дългосрочен хоризонт, в която плановете не могат да бъдат променяни в рамките на една или две седмици", казва изпълнителният директор на АЕЦ Рингалс Бьорн Линде.

Свиването на капацитета на електропреносната мрежа води до по-големи разходи в цената на електричеството в отделните части на страната. Тази година в северните райони на Швеция цената на тока беше най-ниската за последните две десетилетия, докато на юг тя се повиши с близо 60%.

В първите десет месеца на 2020 г. потребителите са платили със 1.5 милиарда крони (177 милиона долара) повече спрямо същия период на 2019 г. Договорите за отложена доставка за догодина са два пъти по-скъпи на юг, отколкото на север.

Дивата природа процъфтява в близост до изоставената ФукушимаДивата природа процъфтява в забранената радиационна зона около японската ядрена централа Фукушима

Рингалс-1 е отворен през 1976 г. - една година след Рингналс-2, който беше затворен през 2019 г. Решението за затварянето на двата реактора е взето по финансови причини, въпреки че технически е било възможно те да продължат да работят още няколко години.

Двата по-нови реактора в АЕЦ Рингалс ще могат да продължат работа поне до 2040 г., обявиха от централата.

Ядреното гориво от Рингалс-1 и Рингалс-2 ще бъде изгорено или премахнато до 2022 г. След това ще започне и окончателното им демонтиране. Очаква се площадките на двата реактора да достигнат нормални нива на радиация до 2030 г., като все още не е ясно дали сградите, в които те се помещават в момента, ще бъдат запазени.

Операторът на електропреносната мрежа Svenska Kraftnat планира инвестиции на стойност 75 милиарда крони (над 9 милиарда долара), с които да бъде увеличен капацитетът за трансфер на енергия от север на юг, тъй като именно в северните региони са разположени по-голямата част от гигантските вятърни паркове, на които страната разчита за "зеленото" си енергийно бъдеще.