За Интернета на нещата (IoT) се говори от години, но не всеки е наясно как постиженията в тази област могат да подобрят качеството на живот в градовете.

Пример за това как услугите в IoT сферата помагат на публичните институции, бизнеса и потребителите в България за решаване на реални проблеми, са някои от високотехнологичните решения на А1.

Чрез умни устройства, комуникиращи помежду си в реално време, свързани с комплексна облачна система, телекомът предоставя възможност да се проследява качеството на атмосферния въздух или да се осигури разумно използване на водните ресурси.

Умни устройства си общуват в реално време

Услугите на А1 в тази област са базирани на технологичния стандарт Narrowband-IoT (NB-IoT). Компанията залага на него заради множеството му предимства - по-добро покритие, по-дълъг живот на батериите (до 5 години), оптимизиран пренос на данни и висока сигурност на връзката.

За разлика от другите стандарти за изграждане на мрежи от типа „Интернет на нещата“ (IoT), NB-IoT позволява изграждане на мрежа от голям брой смарт устройства, които обменят информация помежду си в реално време.

Качеството на въздуха, който дишаме

Услугата на А1 за мониторинг на качеството на въздуха предава комбиниран анализ за състоянието в различните части на града, където е внедрена. Тя измерва основните параметри, които формират индекса за качество на въздуха, дефиниран от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Американската агенция за опазване на околната среда (ААООС).

Системата може да работи автономно, без да бъде свързана към електропреносната мрежа като същевременно е модулна, лесна за инсталация, поддръжка и обслужване.

Технологичното решение предоставя на представителите на общините възможност да вземат бързи и ефективни решения чрез непрекъснат мониторинг на въздуха за замърсяване, прахови частици и вредни емисии. Качеството на атмосферния въздух e тема, която винаги е актуална, но със старта на отоплителния сезон изисква допълнителен фокус, тъй като в атмосферата се отделят допълнителни замърсители.

То продължава да е най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа, според доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС). Данните в него показват, че в рамките на ЕС всяка година има над 400 000 случая на преждевременна смърт поради замърсяване на въздуха.

Минералните води – едни от природните богатства на България

Общините в България, за които минералните води са един от ключовите ресурси, могат да разчитат на услуги на А1 и за решения за измерване и дистанционен мониторинг на консумацията. Пример за това е Община Казанлък, където с комплексна система за наблюдение на консумацията от водоизточника до крайния потребител местните власти могат да контролират и предотвратяват загубите в реално време.

С решението се увеличава точността на измерването и се намалява времето за реакция при технически проблем по мрежата. Благодарение на високотехнологичната система отпада човешкият фактор по отчитане на консумацията на минерална вода и се свеждат до минимум рисковете от кражба или загуба на вода, добита от минералните извори в региона.

Приложения в индустриалното производство и публичната сфера

Решенията в сферата на „Интернета на нещата“ носят много ползи и за индустриалното производство. Услугата на А1 за комплексен мониторинг и анализ на потреблението на вода в индустриалната и публичната сфера предоставя решение на един от сериозните проблеми на обществото – загубите на големи количества от ценната течност.

Темата е актуална за бизнес клиентите, водоразпределителните дружества и техните потребители, предвид зачестилите случаи на недостиг на вода в редица региони в страната.

Освен икономически ползи, като оптимизиране на разходите, клиентите на услугата получават и допълнително спокойствие, че провеждат дейността си с оптимална грижа за опазване на природния ресурс и околната среда. Сред първите ключови клиенти на А1, които използват решението, са ВиК дружества в София-област, Враца, Петрич, Велинград и други.

За ВиК дружествата допълнително предимство е и получаването на подробна информация за профила на консумация на всеки от техните крайни клиенти. Това помага за максимално точна отчетност на потреблението и изчисляване на дължимите такси на потребителите.

В съчетание с по-бързото и лесно поддържане на канализационната инфраструктура това допринася за подобряване на цялостното клиентско изживяване.

Тези услуги са част от портфолиото решения на А1 в сферата на „Интернета на нещата“. В България компанията предлага също и решения за управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране и други.