На днешната дата точно преди година Китай обяви първия смъртен случай от нов вирус в Ухан - 12 месеца по-късно -19 вече е отнел 1.9 милиона живота по време на неумолимия си марш по света.

В централния китайски град с население от 11 милиона души, където избухва първото известно огнище на заразата, вирусът е унищожен и хората се гордеят с възстановяването му.

По-рано днес изглежда никой не обръщаше внимание на годишнината в Ухан, хората отиваха на работа, а парковете и крайречните алеи бяха изпълнение с пешеходци в града, който е решен да се освободи от етикета „кота нула“ на заразата.

Днес обаче Ухан е принуден отново да затвори пазарите си и стартира кампания за масово тестване, след като двама души от новия епицентър на COVID-19 в Китай в северната провинция Хъбей, бяха посетили града, преди да дадат положителни проби за COVID-19.

Новината идва година, след като в оскъден доклад Китай потвърди първия смъртен случай от неизвестен вирус – 61-годишен мъж, който посещавал редовно вече печално известния пазар в Ухан, който беше свързан с много от първите случаи.

Скоро след това се светът щеше да се запознае с болестта, която го уби, като COVID-19.

За първата жертва все още се знае малко, в това число и името му, докато пазарът, където бяха обявени първите клъстъри, остава затворен, пише Daily Mail.

След дълги препирни, днес Китай обяви, че независими експерти от СЗО ще получат достъп до страната от четвъртък, като международната общност се надява те да могат да посетят пазара и да възстановяват в подробности онези първи дни на вируса в Ухан.

Градът вече се възстанови и жителите му се наслаждават на нещата, които им носят радост.

Китай беше обект на критики за това как първоначално е реагирала на вируса, в това число заради опитите да запуши устата на свидетели на случващото, както и това, че в началото на миналия януари дни наред не обявява новите случаи.

Две седмици след потвърждението на първия смъртен случай Ухан и провинцията, в която се намира, бяха поставени под локдаун.

В последните дни Китай се бори с ново огнище в град Шъдзяджуан, провинция Хъбей, но броят на случаите в страната е много малка част от дневния брой на новозаразените в САЩ, Великобритания и много европейски държави.

Официалният брой на смъртните случаи във връзка с COVID-19 в Китай е 4 634.