Един от най-редките бозайници, обитаващ националния парк Йелоустоун, беше заснет от камера за първи път.

Експертите са успели да хванат в обектива дива росомаха с една от дистанционните камери в парка, съобщава T+L.

Видеото, публикувано на страницата на Йелоустоун във Facebook, показва животното, което препуска през заснежена, залесена зона сутринта на 4 декември.

Това е първият път, в който росомаха влиза в полезрението на дистанционна камера, откакто оборудването е разположено в района през 2014 г., за да се следи популацията на пумите.

„Миналия месец парковите биолози откриха, че един от най-редките бозайници в Йелоустоун е задействал камера за дистанционно следене", съобщават от парка във Facebook, наричайки вида „неуловим бозайник“.

„Росомахите (Gulo gulo) - средно големи месоядни животни от семейството на невестулките, които обикновено обитават високопланински алпийски и горски райони, съществуват с ниска плътност в парка и рядко се откриват“, се казва в описанието на редките кадри.

Между 2006 и 2009 г. в Йелоустоун и съседните гори са документирани само седем росомахи - две женски и пет мъжки.

7 невероятно грозни животниЖивотинското царство изобилства от видове, които човечеството смята за симпатични и

Понастоящем в Национален парк Йелоустоун има малка популация от този вид, който значително намалява през 30-те години на миналия век поради бракониерство и усилия за контрол на хищниците.

"Росомахите се срещат толкова рядко и обитават толкова отдалечен терен с ниска плътност, че оценката на тенденциите в популацията им е трудна, а внезапният й спад може да остане незабелязан в продължение на години", казва експертите.

Въздействието на изменението на климата върху местообитанието на росомахата е определено като основна заплаха за този вид.