Застрашен морски бозайник е забелязан да изследва необезпокояван тайландското крайбрежие благодарение на опустелите плажове заради пандемията от коронавирус.

Видео кадри с дрон, публикувани от Министерството на националните паркове на страната, показват стадо от 30 дюгони в плитките води край остров Либонг в провинция Транг.

Дюгонът е вид едър морски бозайник, един от четирите представители на разред Сирени. Той е единственият оцелял представител на разнообразното в миналото семейство Морски крави.

Видеото показва как дюгоните се хранят с морска трева и от време на време изплуват на повърхността, за да дишат, посочва Daily Mail.

Учените посочват, че този вид бозайници са особено чувствителни на присъствието на лодки и хора. Когато такива липсват, те се събират на големи групи и се доближават до брега.

Смята се, че дюгоните в Тайланд наброяват около 250. Миналата година във водите на страната бяха открити рекорден брой загинали представители на този вид.

Тяхната съдба привлече вниманието през миналия юни, след като тайландски ветеринари пуснаха кадри, на които се вижда как гушкат болно бебе дюгон и я хранят с мляко и морска трева.

Въпреки грижите, животното умира два месеца по-късно. Посмъртно е открито голямо количество пластмасови отпадъци в червата му, които са причинили гастрит и кръвна инфекция.

Най-забележителните плажове в целия святВсеки от тях си заслужава

През тази седмица има съобщения и за големи групи от акули, които се приближават необичайно близо до брега на няколко места в Южен Тайланд.

Видео на рейнджъри от парка на остров Фи Фи показва 70 до 100 акули в плитките води на залива Мая, известен от филма с Леонардо ди Каприо „Плажът“.

Заливът беше затворен за туристи през юни 2018 г., за да се възстанови екологията му, а целият национален парк на острова беше затворен от март, за да се предотврати разпространението на COVID-19.

Рейнджърите в парка също така са преброили 10 до 15 косатки - друг защитен вид, близо до популярния туристически остров Ко Ланта, за първи път забелязвани в този район.