Джо Байдън положи клетва като 46-и президент на САЩ.

“Заклевам се тържествено да спазвам Конституцията на САЩ. Нека Господ да ми е на помощ”, каза той, слагайки лявата си ръка на Библията, която държеше неговата съпруга Джил.

Байдън призова Америка към сплотеност

“Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията. Насилието няма да спечели нито днес, нито утре, нито никога”, заяви американският президент Джо Байдън, който призова американския народ да загърби различията и да се сплоти пред лицето на големите предизвикателства.

„Днес ние приветстваме каузата на демокрацията. Волята на народа е чута и изпълнена. Демокрацията е крехка, тя е ценна. В този момент демокрацията тържествува“, каза новият стопанин на Белия дом, цитиран от БГНЕС.

„На тази свещена земя имаше издевателства, които се опитаха да подкопаят демокрацията. Поемам щафетата от предишните президенти, които са тук“, обърна се той към бившите държавни глави, които присъстват на неговата церемония – Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш.

Джими Картър не присъства поради здравословни проблеми, но той е говорил с Байдън преди церемонията.

„Ние сме една велика нация, един добър народ, който се е доказал през вековете в мир и във война. Трябва да гледаме напред. Много неща трябва да се преустроят. Много малко хора в историята са имали по-тежки предизвикателства от днес. Този вирус, който е отнел живота на толкова много хора, повече отколкото през Втората световна война. Много хора са загубили своята работа, много бизнеси са затворени. Трябва да надвием привържениците на “бялото превъзходство. Трябва да сме сплотени“, призова Байдън.

Той припомни, че САЩ са успели да надвият Голямата депресия и да спечелят две световни войни, защото са били сплотени като нация и общество. Байдън призова да се прекъсне войната в обществото, за толерантност.

„Американците са се сплотявали и са тръгвали напред. Нека се разглеждаме като съседи и съмишленици. Без мир няма напредък“, категоричен е Байдън.

“Сплотеността е пътят напред и ние трябва да се възползваме от това. Ако действаме заедно, никога няма да провалим Америка. Днес тук е началото на нещо ново. Трябва да отхвърлим културата, в която фактите се манипулират и измислят. Мои американски сънародници, нека се възвисим над това. Америка е по-добра“, заяви положилият току-що клетва 46-и президент на САЩ.

Той се закле да бъде президент на всички американци. „Насилието няма да спечели нито днес, нито утре, нито никога. Нека да имаме различия. Това е демокрацията. Различията ни не трябва да разделят държавата. Обещавам ви, че ще се боря достатъчно силно както за тези, които ме поддържат, така и за тези, които не ме поддържат“, обеща Байдън.

Началото на церемонията

“Ние се заклеваме да минем напред заедно и сплотени, да помагаме на най-бедните сред нас. Духът на всеки един от нас може да помогне на всеки, който се нуждае… Това е същността на американския патриотизъм. Молим се за нашия нов президент. Господи дай му сили, да има мъдростта да управлява народа си”, заяви пастор Лео О’Донован, който закле новия стопанин на Белия дом.

Пастор О’Донован е провел опелото при погребението на Байдън-младши, който почина от рак през 2015 г. Лейди Гага изпълни американския химн. Това е знак към хората с различна сексуална ориентация в САЩ, знак за толерантност.

Камала Харис

След изпълнението на химна първа положи клетва вицепрезидентът Камала Харис. Тя се закле да спазва Конституцията на САЩ и завърши с думите: “Бог да ми е на помощ”.
На сцената излезе Дженифър Лопес. Певицата е представител на латиноамериканската общност в САЩ.

На последните избори по-голямата част от тази общност подкрепи предишния президент Доналд Тръмп. В ключовия щат Флорида именно латиноамериканците обърнаха вота в полза на Тръмп, който, в крайна сметка, изгуби президентските избори на 3 ноември.

Ключови позиции във вътрешната политика

Koгaтo oфициaлнo oбяви yчacтиeтo cи в пpeзидeнтcĸaтa нaдпpeвapa пpeз 2020 г., Джo Бaйдън зaяви, чe ce зacтъпвa зa двe нeщa – paбoтницитe, „изгpaдили тaзи дъpжaвa“, и цeннocтитe, ĸoитo мoгaт дa пpeoдoлeят нeйнитe paздeлeния.

Джо Байдън също обвинява администрацията на президента Доналд Тръмп за “престъпните” разделения на семействата на мигранти на границата на САЩ с Мексико.
Дpyг ĸлючoв мoмeнт oт пoлитиĸитe мy, ĸoйтo ce paзличaвa знaчитeлнo oт тoзи нa Дoнлaд Tpъмп, e пoзициятa oтнocнo oĸoлнaтa cpeдa. Бaйдън cмятa, чe измeнeниeтo нa ĸлимaтa e eĸзиcтeнциaлнa зaплaxa и зaяви, чe щe cъбepe ocтaнaлия cвят, зa дa дeйcтвa пo-бъpзo зa oгpaничaвaнe нa eмиcиитe.

Външна политика

Байдън обвинява Тръмп, че е причинил загуба на доверие и уважение към американската дипломация на международната сцена. Сегашният президент е дългогодишен член на Сенатската комисия по външни отношения.

В речта си в университета в Ню Йорк през 2019 г. Байдън заяви: „Според мен, външната политика в действителност е вътрешна политика, а вътрешната политика е външна политика. Те са дълбоко свързани”. Той добави, че сигурността на САЩ е пряко зависима от това да има „най-силната възможна мрежа от партньори и съюзници, които да работят един с друг“.

Що се отнася до Русия, позицията му е, че Путин атакува западната демокрация и се опитва да отслаби НАТО. Байдън е привърженик на създаването на специална комисия за разследване на атаките на Русия срещу американската демокрация и оказване на по-голям натиск върху Русия с помощта на НАТО и Европейския съюз.

Байдън смята, че в момента Русия представлява най-голямата заплаха за САЩ на международната сцена. Съветниците на Байдън приемат, че Китай е “авторитарен режим, който подкопава интересите на САЩ”, администрацията на Тръмп уверява, че ще продължи политиката за намаляване на зависимостта си от Китай чрез мита.