Щатската авиокомпания Southwest Airlines обяви първата си годишна загуба от 1972 г. насам.

По това време компанията беше в своето начално развитие, като изпълняваше полети само между градове в щата Тексас, пише CNN Business.

В последните 48 години Southwest Airlines се разви до четвъртата по големина авиокомпания в САЩ, като отчете 47 поредни години, завършили с печалба.

Southwest отчете загуба от 3.5 млрд. долара за 2020 г., след като пандемията от COVID-19 приземи голяма част от самолетите. Това се отрази и на постъпленията, намалели с 60%, или от 13.4 млрд. долара до 9 млрд. долара.

Загубата обаче не засегна единствено Southwest, а цялата авиационна индустрия в САЩ. Най-голямата авиокомпания в страната American Airlines отчете загуба от 9.6 млрд. долара, докато United и Delta регистрираха рекордни загуби само година, след като обявиха рекордни печалби.

Механик повреди самолет, за да му платят повече извънреден труд Механик на American Airlines е обвинен в

Заедно с Alaska Air, петте най-големи авиокомпании в САЩ отчитат загуби от 28.8 млрд. долара за 2020 г., на фона на съвкупна печалба от 13.2 млрд. долара за 2019 г.

Проблемите обаче едва ли ще свършат дотук. Анализатори очакват индустрията да изпитва сериозно проблеми поне през първите шест месеца на 2021 г. Загуби ще претърпят и петте най-големи авиокомпании в САЩ.