Достъпът до ваксините срещу COVID-19 и тяхната ефективност са основните източници на несигурност, които могат да повлияят на прогнозата на Международния валутен фонд за 2021 година. Това заяви управляващият директор на организацията Кристалина Георгиева в интервю за ктиайската телевизия CCTV, цитирано от БНР.

Според Георгиева пандемията се ускорява в много страни и несигурността е необичайно висока.

„Достъпът до ваксини и тяхната ефективност са основен източник на несигурност за нашата прогноза за 2021 г. Ако светът действа бързо и ваксините са ефективни, може дори да бъдат надминати предвижданията ни за тази година. Но ако случаят не е такъв, тази положителна прогноза може да не се сбъдне“, казва управляващият директор на финансовата институция.

МВФ прогнозира, че световната икономика ще нарасне с 5.5% през 2021 г., което с 0,3 процентни пункта над прогнозата от октомври.

„Виждаме голяма доза несигурност за 2021 г. Защо? Защото състезанието между мутиращ вирус и ваксини все още не е приключило и защото има неравномерност във възстановяването. 150 държави няма да достигнат предкризисните си нива през 2021 г., а 110 няма да ги достигнат дори през 2022 г. И докато средната прогноза е за ръст от 5.5%, има части от света, които са по-назад“, казва още Кристалина Георгиева.