Списание Time обяви Джо Байдън и Камала Харис за Личност на годината за 2020.

Двамата влязоха в историята на 7 ноември, когато стана ясно, че побеждават на изборите за президент в САЩ Доналд Тръмп, което пък го изпрати в малък клуб от президенти, които са изкарали само по един мандат в Белия дом. На същия този ден Харис стана първата жена, първата чернокожа американка и първата американка от азиатски произход, която е избрана за вицепрезидент.

"Джо Байдън и Камала Харис са Личност на годината на списание Time заради това, че промениха историята в САЩ, заради това, че показаха, че силите на състраданието са по-силни от тези на разделението и за това, че споделиха визия за изцеление в един скърбящ свят," пише главният редактор на изданието Едуард Фелзентал.

Главният изпълнителен директор на Zoom Ерик Юан бе обявен за „Бизнес личност на годината“. Популярността на платформата за видеоконферентни разговори скочи в условията на здравната криза, която принуди хората да работят и учат от дома.

В категорията „Пазители на годината“ Time отличава активистите Асса Траоре и Порч Бенет-Бей и борците за расова справедливост, както и здравните работници на първа линия в борбата срещу COVID-19 и главния инфекционист на САЩ доктор Антъни Фаучи.

Традицията на списание Time да отличава особено влиятелните хора започва през 1927 г., като в началото носи името „Мъж на годината“. Наградата впоследствие е променена на „Личност на годината“ и се присъжда на човек, група, движение или идея, които са оказали най-голямо влияние през изминалата година.

Най-влиятелните жени в света през 2020 г. В класацията на Forbes има и български представител - управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която е на 18 място.

Не всички, които са били удостоявани с тази чест през годините, обаче са имали положително влияние. Адолф Хитлер например е „Мъж на годината“ за 1938 г.

През 2019 г. Time пък избра младата активистка Грета Тунберг.

Звездата от НБА Леброн Джеймс тази година бе избран за „Спортист на годината“, а корейската поп група BTS бе обявена за „Артист на годината“.

Списание Time разшири инициативата си „Личност на годината“ през миналата година, като включи допълнителни категории, сред които и „Бизнес личност на годината“. Решението дойде след като главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф и неговата съпруга Лин купиха през 2018 г. изданието от Meredith Corp.