Може би вече сте разбрали, че армия от дребни инвеститори приложи успешно една от често използваните от хеджфондовете инвестиционни стратегии срещу самите тях.

Става въпрос за така наречените къси продажби. Това обикновено представлява продажбата на взети назаем акции с надеждата, че цената им ще падне, след което те се купуват на по-ниска цена и се покриват направените разходи (повече за това по-надолу). Този тип търговия не е запазен само за хеджфондовете или за други големи инвестиционни компании. Индивидуалните инвеститори, за добро или лошо, също могат да я прилагат, ако техният борсов посредник позволява.

“Обикновено казвам на клиентите си, които искат да скъсяват акции, че това не е добра идея,” казва пред CNBC финансовия консултант Айвъри Джонсън, основател на Delancey Wealth Management във Вашингтон.

Дребни инвеститори, предвождани от членовете на форума WallStreetBets в Reddit, купуват масово акции на Gamestop, AMC Entertainment и други компании, за които хеджфондовете очакват да поевтинеят.

Накратко: Всичките тези покупки на акции повишават цените им, което означава, че залозите на фондовете са били погрешни и че те губят милиарди долари. Само при GameStop загубите на скъсилите акции на компанията възлизат на над 5 млрд. долара от началото на годината, според S3 Research.

“Тези инвеститори имат достъп до информация за това акциите на кои компании са скъсени в големи количества и общуват помежду си,” казва Джонсън. “Не бих се изненадал, ако продължат да го правят … това е нещо като Окупирай Уолстрийт Втора част.”

Петокласник спечели 3200 долара от акциите на GameStopДжейдън получил книжата като новогодишен подарък от майка си, която ги купила по 6 долара за брой през 2019 година

Докато тази група показва как дребните инвеститори могат да ударят там, където боли, продължаващата битка е пример за това колко рисково е скъсяването на акции.

Обикновено инвеститорите купуват акции с идеята, че цената им ще нарасне и ще спечелят от продажбата им.

При късите продажби крайната цел продължава да бъде печалбата. В този случай обаче идеята на инвеститора е, че акциите са надценени и по тази причина цената им ще пада.

Какво представлява процесът: Вземате назаем акции от вашия борсов посредник и ги продавате по настоящата пазарна цена (която смятате, че ще пада). В идеалния случай, ако сте прави и цената падне, вие купувате акциите на по-ниската цена, за да платите тези, които сте взели назаем. Да кажем, че скъсявате акция, която струва 7 долара. Цената й се понижава и я купувате на 2 долара. Вашата печалба е 5 долара.

Ако обаче цената на акцията се покачи на някакъв етап ще трябва да приключите трансакцията — да закупите акцията, за да платите на борсовия посредник. Така че ако цената на акцията от 7 долара нарасне и я купите на 10 долара, за да покриете късата си позиция, тогава ще регистрирате 3 долара загуба.

“Повечето инвеститори мислят, че рискът е само, ако посоката на цената е надолу,” казва финансовият консултант Мат Кънайн, старши анализатор в East Paces Group в Атланта. “Когато купите една акция директно, вашите загуби за ограничени — ако купите на 100 долара и тя поевтинее до нула долара, губите 100 долара.

“Ако обаче скъсите акцията и тя поскъпне до 200, 300, 400 долара и т.н. загубите ви се увеличават,” казва той. “Рискът при поскъпването е неограничен.”

Когато една акция е силно скъсена и инвеститорите я купува, което покачва цената й, продавачите на късо започват да купуват, за да покрият позициите си и да минимизират загубите си, което покачва допълнително цената.

Това може да създаде така наречения “short squeeze”: На продавачите на късо продължава да им се налага да купуват акции, което повишава цената още и още. (Точно това се случва със скъсените акции, в които се бяха прицелили дребните инвеститори от Reddit).

По принцип човек може да скъсява акции, само когато търгува на марджин. Това на практика е заем от вашия борсов посредник, който ще ви наложи лихва и ще изисква от вас да имате определена сума пари в сметката си.

Когато стойността падне под този праг, вашият посредник ще изиска да попълните сметката. Може да поиска и да покриете късата си позиция, когато цената се покачи.

Как ще приключи сагата на инвеститорите от Reddit срещу хеджфондовете?

“Някои хора ще направят много пари,” казва Джонсън от Delancey Wealth Management. “Ще има обаче и хора, които ще влязат на пазара и ще изгубят и дрехата на гърба си.”