Андерс Холш Поулсен е много богатият собственик на датската компания Bestseller, която протежава редица марки дрехи, като Vero Moda, Only, Jack&Jones и най-големият акционер в британския онлайн търговец на дрехи ASOS. Тази седмица Поулсен придоби английската компания Topshop на намалена цена от 330 млн. паунда (452млн. долара).

Състоянието на скромния 48-годишен датски магнат в сферата на търговията на дребно се оценява на 6.1 млрд. долара, но той е известен с това, че обича да пие уиски в кварталния бар и с това, че кара стар Volkswagen Golf. Той също така е най-богатият шотландец и притежава около 220 000 акра земя в страната, след като започна да изкупува някои от най-големите имоти там преди 14 години.

В резултат на това избягващият светлината на прожекторите датчанин се превърна в най-големия частен земевладелец във Великобритания като засенчи дори и принц Чарлз, който притежава 130 000 акра, пише DailyMail.

Поулсен е омагьосан от Шотландия, когато през 80-те години посещава страната за риболов заедно родителите и брат си.

Някои наричат това посещение най-скъпата семейна почивка в историята, защото три десетилетия по-късно той тихомълком вече е похрачил 100 млн. паунда (137 млн. долара) за земя в страната.

Поулсен и съпругата му Ан имат „200-годишна визия“ за своите имоти, която включва възстановяване на дивата природа. Като част от плана Поулсен казва, че ще завещае имотите на четирите си деца и те ще продължат неговата работа.

Бил Гейтс вече е най-големият собственик на земеделска земя в САЩСъоснователят на Microsoft притежава 979 340 декара земеделска земя

Мечта на семейството обаче бе сполетяна от трагедия, когато три от децата загиват в бомбения атентат през 2018 г. по време на Великден в Шри Ланка. Алфред, Алмо и Агнес умират. Само най-малкото им дете, Астрид, която тогава е на 10 години, оцелява.

В отворено писмо след смъртта на децата им Поулсен и неговата съпруга пишат, че осъществяването на проекта им ще отнеме повече от един човешки живот и ще бъде продължено от техните деца.

Поулсен започва да изгражда своя имотен портфейл преди 14 години през есента на 2006 г. с придобиването за 7.9 млн. паунда (10.8 млн. долара) на Glenfeshie, имот с площ от 42 000 акра, който е част от Националния парк Кеърнгормс.

Две години по-късно той плаща още 15.5 млн. паунда (21.2 млн. долара) за 23 000 акра за друг имот. Четири нови имоти са придобити в периода 2011 – 2015 г., а още три през 2016 г.

Земята, която притежава в Шотландия, е колкото половината Уорчестършир и надхвърля притежаваните 217 000 акра от Херцога на Бъклю, който бе най-големият земевладелец във Великобритания преди него.

Поулсен обича едномалцовото уиски и местната бира и е известен с това, че посещава локални пъбове в Шотландия, но рядко говори за себе си.

Животът на Поулсен като шотландски земевладелец е далеч от малкото датско градче Бранде, с население от едва 7 000 души, където баща му отваря първия семеен магазин за дрехи през 1975 г.

Скоро след това магазините се увеличават, а когато е на 27 години баща му го прави едноличен собственик на Bestseller.

До 2007 г. компанията вече е толкова успешна, че той наема супермодела Жизел Бюндхен, за да я рекламира.

Bestseller има 15 000 служители и близо 6 000 магазина. Той притежава марки като Jack & Jones и Vero Moda, както и 27 процента от ASOS.com - най-големият онлай търговец на дрехи във Великобритания.

Тази седмица Поулсен купи Topshop, Topman, Miss Selfridge и HIIT от пепелта на сгромолясалата се империя на Филип Грийн Arcadia.

Освен че иска да възстанови природата в дивия ѝ вид милиардерът е похарчил милиони за превръщането на хижи, вили и ферми в луксозни места за почивка в своите имоти.

Това до голяма степен е работа на Ан, която се занимава с интериорен дизайн.

Някои от тях се управляват от семейната компания Wildland Ltd, а в тях може да се отсяда срещу 300 паунда (411 долара) на вечер.

В рядко интервю за The Times Ан казва, че стилът на нейните ваканционни имоти олицетворява „липсата на претрупаност“. "Човек не може да си почине, ако е забиколен от всякакви неща”, смята тя.

Британски милиардер разгневи исландски рибариБританския милиардер Джим Ратклиф е купил големи части от девствената пустош в страната, за да си осигури право на риболов там

Според отчетите на Wildlan от 2018 г. именията струват общо 115 млн. паунда (157 млн. долара).

Според датското законодателство Поулсен плаща данъци за тях в Дания, което му струва по над 3 млн. паунда (4.11 млн. долара) годишно.

През 1998 г. Поулсен станаха мишена на изнудвача Кърт Хансен, който заплаши да убие членове на тяхното семейство, ако не получи 1 млн. долара.

Хансен пращаше на семейство Поулсен писма, надраска инциалите си върху техни коли и дори влезе в дома им оставяйки бележка.

При ареста му у него бяха открити белезници, запалима течност и пистолет.

През 2003 г. пък близък приятел на семейство Поулсен бе отвлечен в Индия, където Bestseller има заводи. Похитителите го объркват с член от семейството, а той е спасен след преследване с коли. В момента семейството има дискретна 24-часова охрана.