Фамилията Ротшилд, която в миналото бе основният финансист на империята на Хабсбургите, продава последното си парче земя в Австрия, с което слага края на един период от 200 г., в който преминава през възходи, падения и войни.

Семейният клон на фамилията, представен от наследницата Бетина Бур, е постигнал споразумение за продажбата на два тръста, които притежават около 7 000 хектара гори в провинция Долна Австрия.

Купувач е базираната във Виена компания за пакетиране Prinzhorn Holding GmbH, информира Bloomberg, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.

Гората, която е около 20 пъти по-голяма от Сентръл парк в Ню Йорк, е част от имот, който Барон Алберт фон Ротшилд купува през 1875 г. Нацистите завземат земята, след като Германия окупира Австрия през 1938 г., а част от нея е върната на фамилията след Втората световна война.

Наследницата на Ротшилд Бетина Лоорам се връща да живее там до смъртта си през 2012 г. Двата клона на фамилията след това си поделят имота, като и двете части сега ще бъдат придобити от Prinzhorn, която купува прилежащата гора преди година.

“Това слага край на едни противоречиви 200-годишни отношения,” казва историкът Роман Зандгрубер, автор на книга за фамилията.

“Хабсбургите уважавали фамилията и ги издигнали до благородство, тъй като се възползвали от техните финансови познания. Хабсбургите католици обаче винаги спазвали определена дистанция от еврейската фамилия Ротшилд.”

Саломон Ротшилд започва собствен бизнес във Виена през 1815 г. Фамилията бързо става най-големия финансист на Хабсбургската империя, инвестира в железници, металургични заводи и в рамките на десетилетия се превръща в най-големия земевладелец в страната.

Внукът на Саломон - Алберт, е считан за най-богатия човек в Европа през 1910 г.

11-те най-богати фамилии в светаДокато по-голяма част от хората живеят от заплата до заплата или още по-лошо, по света има хора, които са не просто богати, а имат повече пари, отколкото бихме могли да си представим


Богатството на фамилията понася удар по време на световната икономическа криза от 30-те години на миналия век, когато нейната банка Creditanstalt фалира и е придобита от държавата. Още по-голям удар на фамилията е нанесен, когато нацистите окупират Австрия и отчуждават активите й.

Легeндарната централа на Creditanstalt беше продадена от UniCredit Bank Austria AG през 2014 г. и в момента се трансформира в луксозен супермаркет. Бур, която е дъщеря на Лоорам, дарява през 2015 г. на Бостънския музей на изящните изкуства творби, които са взети от нацистите, а след това са върнати на фамилията.

Австрия и фамилията се помириха през последните няколко десетилетия, казва Зандгрубер. “Отношенията между фамилията и Австрия не бяха от най-добрите, но сега има някакъв вид взаимно уважение, след последната рестутиция на предмети на изкуството преди около 20 години,” казва той.

Плановете на Принцхорн

Купувачът на втория имот на Ротшилд - Корд Принцхорн, ще обедини двете семейни гори. Той купи по по-малката част с площ от 5 400 хектара през миналата година за 92 млн. евро.

Цената на втората гора е малко по-висока от тази на първата, според източниците на Bloomberg.