Давид де Ротшилд ще напусне поста председател на Rothschild през това лято, за да предаде управлението на своя син Александър, което на практика представлява дългоочакваната смяна на стражата във френско-британската инвестиционна банка.

По-младият де Ротшилд отдавна е подготвян да наследи своя баща като седмото поколение на банковата династия, основана преди 200 години, пише FT.

Той се присъединява към банката през 2008 г., а в момента заема поста изпълнителен заместник-председател. Преди това се е занимавал с инвестиционно банкиране и дялови инвестиции в Bank of America и Bear Stearns.

Предаването на управлението в династията, което се очаква да се случи през юни, идва на фона на опитите на банката да диверсифицира основната си консултантска дейност във Франция и Великобритания, за да може да се справя по-лесно по време на периодите на спад на сливанията и поглъщанията в Европа.

Откакто се присъединява към банката, 37-годишният де Ротшилд се занимава с дяловото инвестиране във финансовата институция. Групата също така инвестира все повече в дейността си в САЩ и миналата година финализира първото си значимо придобиване за разширяване на частното си банкиране.

По-възрастният де Ротшилд, който е роден в Ню Йорк, контролира сливането на тогава отделените френска и британска банка през 2012 г. в комбинация, която има за цел да обедини двата клона на фамилията Ротшилд и да увеличи печалбите.

Преди това 75-годишният банкер управляваше британското подразделение на банката, след като неговият братовчед Евелин де Ротишилд се оттегли през 2004 г.

Реорганизацията на корпоративната структура представляваше възможност за де Ротишилд да задейства план за наследяване на поста му, включвайки третото си дете и единствен син в надзорния съвет.

Това също така позволи на фамилията да заздрави контрола си над групата, като изкупи дяловете на миноритарни акционери.

Управлението на по-възрастния де Ротишилд обаче е белязано от вътрешнофамилни междуособици във финансовата династия.

Днес семейството контролира 58% от акциите с право на глас и притежава 49% дял от компанията. Малко над 26% от акциите на групата се търгуват на парижката борса Euronext.

Резултатите на Rothschild за последното полугодие, изнесени през ноември, показват, че приходите от консултантската дейност, която допринася с около три пети към общите приходи, падат с 8%, до 492 млн. евро.

За сравнение, дейностите на банката, свързани с управлението на частно богатство, управление на активи и търговско банкиране, отчитат ръст на приходите от по 30% за шестте месеца до септември. Като цяло, приходите на банката нарастват с 6% на годишна база, до 852 млн. евро, а печалбата преди данъци се увеличава с 10%, до 206 млн. евро.

Въпреки спада в приходите от консултантска дейност, банката заема пето място в класацията на финансовите консултанти по сделки в Европа за 2017 г. с 6% дял от пазара, според данни на Dealogic.

Цената на акциите на Rothschild, която падна значително след финансовата криза, нараства с над 15% от началото на 2017 г.

Банката може да се похвали с един много популярен бивш служител – френският президент Еманюел Макрон.

Макрон стана известен като “Моцарт на финансите” заради участието си като служител на Rothschild в консултирането на Nestlé при придобиването на подразделение на Pfizer за 12 млрд. долара през 2012 г.

От Rothschild са отказали да коментират предаването на управлението пред FT.