Основателят на Amazon Джеф Безос обяви, че ще напусне поста си на главен изпълнителен директор на компанията, като позицията му ще се заеме от Анди Джаси.

Той работи в компанията от 1997 г., или точно три години, след като Amazon се появява в интернет пространството. По това време компанията разполага с 300 служители и годишните продажби са на стойност 32 млн. долара, повечето от продажбата на книги.

Анди Джаси завършва Харвард, а по-късно е един от хората, с чиято помощ Безос пуска компанията за облачни услуги Amazon Web Services. В следващите 14 години Джаси работи с най-големите клиенти на подразделението, като в това число са Netflix, Zoom и ESPN.

Негова е и основната услуга Amazon Web Services да приключи 2020 г. с ръст на приходите от 30% до 45 млрд. долара. Печалбата на подразделението е дори по-висока от онлайн продажбите на стоки, като се смята, че носи 60% от дохода за акционерите на Amazon.

Според информация на Forbes, Джаси разполага с 81 500 акции на компанията, представляващи 0.001% от притежаваните книжа от Джеф Безос. По последни данни те се оценяват на 275 млн. долара.

Невероятният живот на Джеф БезосНай-богатият човек в света Джеф Безос навърши 56 г. вчера

Новият главен изпълнителен директор на Amazon има и други 162 млн. долара, натрупани от инвестиции, както и продадени акции през последните години, с което общото му състояние достига 435 млн. долара.

Да, Джаси все още не е милиардер, но ако се задържи достатъчно дълго на поста си, това е само въпрос на време. Все пак да не забравяме, че ще управлява компания, оценяваща се на 1.7 трилиона долара.

Днес Безос притежава 53 млн. акции от Amazon, чиято оценка е 195 млрд. долара, с което заема челното място сред най-богатите хора в света.