Международните пътувания може да са извън менюто за повечето от нас към момента, но на хоризонта има искрица надежда.

За късметлиите, получили одобрена коронавирусна ваксина, някои гладни за туристи страни обявиха, че границите им ще бъдат широко отворени за имунизирани пътешественици.

Авиационната индустрия също се включи в този нов тренд, като настоява Световната здравна организация (СЗО) да потвърди, че е безопасно хората да летят, без да им се налага карантина, ако са с поставена ваксина срещу COVID-19, посочва британският вестник Independent.

Получаването на зелена светлина от СЗО на това искане е ключова стъпка към разработването на глобална „цифрова карта за пътуване“, чрез която да се осигури безопасен международен туризъм, според Международната асоциация за въздушен транспорт (Iata).

Ето и държавите, които допускат на територията си ваксинирани пътници, без да им налагат други ограничения:

Полша
Полша отмени карантинните изисквания за пътници, които са получили и двете дози от ваксина срещу COVID-19. Посетителите, които предоставят доказателства за това, няма да бъдат поставяни под карантина.

Карантина не се налага и на разполагащите с отрицателен тест за коронавирус, направен в рамките на 48 часа преди преминаване на полската граница.

Гърция вече примамва туристи за лятото, дава безплатна нощувкаГръцки хотелиери вече започнаха офанзива за привличане на туристи за летния сезон. Най-примамливата оферта е при резервация на три нощувки да получим четвърта напълно безплатно

Естония
Естония е последната държава, която освобождава от карантина пътниците, преболедували или ваксинирани срещу вируса. Понастоящем Министерството на външните работи на страната налага 10-дневна карантина на пристигащи от чужбина, с изключение на нискорисковите европейски страни - България, Финландия, Гърция, Исландия и Норвегия.

Правителството облекчи ограниченията и за хора, които са излекувани от COVID-19 преди не повече от шест месеца, както и за тези, ваксинирани преди не повече от година.

Доказателството за възстановяване от коронавирус трябва да бъде удостоверено от лекар и да включва времето, местоположението, методологията и резултати от анализ, както и подробности за „институцията, извършила анализа“.

Ваксинираните пътници трябва да предоставят „имунизационен паспорт“, въпреки че няма международно споразумение за такъв документ, или сертификат за ваксинация с подобно ниво на детайлност, както удостоверението за прекаран COVID.

Сейшели
Страната ще посреща ваксинирани туристи от всяка точка на света, въпреки че те ще трябва да представят и отрицателен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди пътуването.

За да се считат за ваксинирани, посетителите трябва да са получили и двете дози на която и да е от четирите основни ваксини - Pfizer, AstraZeneca, Moderna и Janssen, като трябва да са минали две седмици след втората доза. Те трябва да имат и „автентичен сертификат от националния си здравен орган“.

Грузия
От 1 февруари всички международни туристи могат да влязат в Грузия, стига да са получили и двете дози от ваксина срещу COVID-19 и да могат да предоставят доказателства за това.

Грузия е първата държава, която премахна изцяло ограниченията за ваксинирани пътници - без тест преди заминаване, без тест при пристигане и без карантина.

Румъния
Румъния обяви, че пътниците с поставени две дози от коронавирусна ваксина, няма да се нуждаят от карантина при пристигане. Трябва обаче да са изминали поне 10 дни от прилагането на втората доза преди пристигането в страната.

Ваксинираните ще трябва да покажат доказателство чрез „документ, издаден от здравно звено“. Няма данни коя от ваксините е приемлива.

Исландия
Според исландските власти всички, които имат валиден международен ваксинационен сертификат за пълна ваксинация с одобрена ваксина срещу COVID-19, са освободени от изискванията за тестване и карантина, въведени за всички останали пристигащи.

Исландия обаче подчертава, че ваксинацията не отменя настоящите ограничения за пътуване - само лица, които вече са упълномощени да пътуват до Исландия, могат да влязат в страната. Границите й са отворени само за граждани на страни от Европейското икономическо пространство и Швейцария.

Кипър
През декември Кипър се превърна в първата държава-членка на Европейския съюз, която обяви, че планира да премахне изискванията за тестване и карантина за ваксинирани пътници. Правителственият план обаче трябва да влезе в сила до март.