Британската стартъп компания за доставка на храни Deliveroo обяви днес, че планира да се листва на Лондонската фондова борса.

Компанията, която е подкрепена от Amazon, се очаква да стане публична по-късно през годината.

Deliveroo успя да извърви пътя почти от фалит през 2020 г. (след проверка за антимонополни дейности заради миноритарната инвестиция на Amazon) до това да излезе на печалба в края на годината благодарение на нарасналото търсене на доставки на храна заради пандемията.

Делът на Amazon в Deliveroo пък получи одобрение от регулаторните органи през миналото лято.

От Deliveroo информираха, че са избрали форма на листване с два класа акции, която ще позволи на основателя и главен изпълнителен директор Уил Шу повече права на глас, а оттам и по-голям контрол върху посоката на развитие на компанията.

“Deliveroo се роди в Лондон,” заяви Шу в свое изявление. “това е градът, в който основах компанията и доставих първата ни поръчка. Лондон е страхотно място за живот, работа, правене на бизнес и хранене. Затова съм много горд относно потенциалното листване на борсата тук.”

Най-скъпият “еднорог” в Европа вече струва 15 млрд. долараПазарната стойност на Checkout.com нарасна тройно след последната инвестиция в компанията

Новината е добре дошла за фондовия пазар на Лондон, който се опитва да привлече повече технологични компании, за да се конкурира с Ню Йорк и ЕС, след излизането на Великобритания от съюза. Миналия месец Амстердам изпревари Лондон като европейска столица за търговия с акции.

Засега от Deliveroo не разкриват информация относно цените на акциите за първичното публично предлагане. Компанията наскоро набра 180 млн. долара финансиране при пазарна оценка от 7 млрд. долара. Освен Amazon, Deliveroo има подкрепата на Durable Capital Partners, Fidelity, T. Rowe Price, General Catalyst, Index Ventures и Accel.

Няколко други компании също се смята, че проучват възможността за листване в Лондон, като сред тях е финтек стартъпът Wise и компнаията за киберсигурност Darktrace. В началото на седмица датският сайт за Trustpilot обяви, че обмисля IPO в Лондон.