Около 100 известни личности са се подписали под писмо с призив към издателите на италианския речник Treccani за промяна на дефиницията на думата "жена".

Според подетата кампания унизителни термини като "puttana" (развратна жена) би трябвало да бъдат премахнати от списъка със синоними.

Подобни думи засилват "женомразките стереотипи, които обективизират жените и ги представят като малоценни", се казва още в писмото.

От водещия италиански онлайн речник Treccani все още не са отговорили, но в миналото са изказвали позиция в защита на своя подход, пише BBC.

Сред подписалите писмото са LGBTQ+ активистът и политик Имма Баталия, политикът Лаура Болдрини и Алесандра Перацели, заместник управител на Централната банка на Италия.

Писмото е написано от активистката Мария Беатриче Джованарди, която стои и зад друга кампания, призовала Оксфордския английски речник да премахне думи като "bint" и "bird", като синоними на "жена". След като подобна петиция събра десетки хиляди подписи от издателството Oxford University Press актуализираха своята дефициния.

Синонимите, включени в дефиницията на Treccani, са още по-лоши от тези в Оксфордския речник, тъй като там има 30 термина, използвани, за да опишат секс труженички, казва Джованарди пред Reuters.

Роботи се скараха в китайска библиотека (видео)Два робота, които работят като асистенти в китайска библиотека, станаха хит в социалните мрежи, след като си спретнаха малък

В същото време думата "мъж" се свързва с положителни термини, като "бизнесмен", посочва тя.

„Езикът оформя и влияе върху начина, по който жените биват възприемани и върху отношението спрямо тях," пише тя в писмото.

"Тълковните речници, както и речниците на синоними и антоними и енциклопедиите са образователни инструменти за справка и Treccani.it, като такъв, е използван в училища, библиотеки и в нашите домове."

"Това няма да сложи край на сексизма в ежедневието, но може да допринесе за правилното описание и визия на жените и тяхната роля в днешното общество."

В блогпост от ноември от Treccani обявиха, че речникът не "не подбира лексика въз основа на морална преценка или предразсъдъци ".

"Ако едно общество и култура изразяват негативно отношение чрез думите, един речник не може да откаже да ги документира," казаха още от изданието.