Късно сутрин е, а тийнейджърите в къщата все още спят дълго след като вие сте станали.

Трябва ли да ги издърпате за краката от леглото? Може да е изкушаващо, но отговорът вероятно е не.

Има все повече доказателства, че сънят по време на юношеските години е важен за настоящето и за бъдещото психическо здраве.

Не би трябвало да е изненадващо, че сериозното недоспиване, или силно нарушеният сън, е един от най-често срещаните симптоми за депресия сред подрастващите. В крайна сметка, колкото и изморени да се чувствате, може да е трудно да заспите, ако сте обременени със съмнения и притеснения.

Това важи и за възрастните, като 92% от хората с депресия се оплакват от проблеми със съня, пише BBC.

Това, което вероятно не е толкова интуитивно, е, че за някои проблемите със съня може да започнат преди депресията, повишавайки риска от проблеми с психическото здраве в бъдеще. Означава ли това, че сънят при тийнейджърите трябва да се възприема по-сериозно? И може ли той да намали риска от депресия на по-късен етап от живота?

В публикувано през 2020 г. проучване Фейт Орчард, психолог в Университета на Съсекс, анализира данните от голяма група тийнейджъри, следени от 15-годишна възраст до 24 г.

Резултатите показват, че онези, които на 15-годишна възраст са казали, че спят зле, но не страдат от депресия или безпокойство, е по-вероятно да развият депресия и безпокойство, когато достигнат 17, 21 или 24 години, отколкото техните връстници.

При възрастните проблемите със съня могат също да бъдат предвестник на бъдеща депресия. Мета-анализ на 34 проучвания сред общо 150 000 души за период от между 3 месеца и 34 години, сочи, че ако хората са имали проблеми със съня, относителният риск за това да страдат от депресия на по-късен етап се удвоява.

Разбира се, това не означава, че всеки, който страда от безсъние, ще развие депресия на по-късен етап от живота си. Последното нещо, от което хората, страдащи от безсъние, имат нужда, е притеснението какво може да им се случи в бъдеще.

Можете да видите обаче защо в някои случаи некачественият сън може да допринесе за влошаване на психическото здраве. Недоспиването има добре установени отрицателни ефекти върху нас, в това число тенденция за отдръпване от приятели и роднини, липсата на мотивация и засилена раздразнителност, като всичко това влияе на отношенията на човек с другите и го излага на още по-голям риск от депресия.

Освен това има и биологични фактори, които трябва да се вземат предвид. Липсата на сън може да доведе до възпаления в тялото, което се свързва със затруднения по отношение на психическото здраве.

Учени в момента изследват връзката между смущенията в съня и други състояния, свързани с психическото здраве. Изтъкнатият невролог от Оксфордския университет Ръсел Фостър открива, че тази връзка не съществува само при депресията.

Нарушаването на циркадния ритъм, или естествения цикъл на съня, не е необичайно сред хората, които страдат от биполярно разстройство и шизофрения. В някои случаи телесният часовник може да излезе толкова от ритъм, че хората да стоят будни по цяла нощ и да спят през деня.

Неговият колега клиничният психолог Даниел Фрийман пък призова на проблемите със съня да се обръща повече внимание като част от грижите за психическото здраве. Тъй като те се срещат в различни диагнози, на тях не се гледа като на съществено важни за дадено състояние.

Той смята, че тези проблеми често са пренебрегвани, когато всъщност могат да бъдат решавани.

9 неща, които лекарите никога не биха направили преди ляганеКои навици преди лягане да избягвате, ако искате да се чувствате отпочинали сутрин?

Дори и когато проблемите с психическото здраве предшестват смущенията в съня, липсата на сън може да задълбочи затрудненията на човек. В крайна сметка, само една нощ недоспиване има добре установен негативен ефект върху настроението и мисленето на човек.

Сложната връзка между съня и психическото здраве се подсилва още повече от откритието, че ако лекувате депресията, проблемите със съня не изчезват напълно. През 2020 г. Шърли Рейнолдс, клиничен психолог в Университета на Рединг, и нейният екип изпробват три различни психологически лечения на депресия.

Те помагат еднакво добре за намаляването на депресията, но решават проблемите със съня само на половината от участниците. При другата половина безсънието продължава, което предполага, че то няма връзка с тяхната депресия и трябва да се лекува отделно.

Имайки предвид това, за проблемите със съня и психическото здраве може да има едни и същи причини. Травматични или негативни събития, например. Или пък прекомерно преживяване на нещата или различни генетични фактори.

Доказано е, че гените, които участват в серотониновите пътища и в действието на допамина, са фактор както при лошия сън, така и при депресията. Същото важи и за гените, които влияят върху цикардния ритъм на човек.

Безсънието и проблемите с психическото здраве пък взаимно се засилват, което единствено влошава нещата. Стресирани сте и затова не можете да спите; не можете да спите, защото сте още по-стресирани и това продължава в един ескалиращ цикъл.

Възможно е също така липсата на сън да не е толкова много причина за последваща депресия, а по-скоро да е ранен предупредителен сигнал. Притесненията, които ви пречат да заспите, може в някои случаи да са първи симптом на по-сериозни проблеми с психическото здраве, които предстоят.

Постоянните проблеми със съня трябва да бъдат възприемани по-сериозно както при тийнейджърите, така и при възрастните. Интервенциите по отношение на съня са директни и в някои случаи успешни.

Това, което вече е ясно от мета-анализа на 49 проучвания, е, че третирането на проблемите със съня при хората, които страдат от безсъние и вече изпитват симптоми на депресия, не само им помага да спят по-добре, но и намалява депресията.

Защо спим (и други интересни факти за сънищата)Повечето хора прекарват около една трета от живота си в сън. Или поне опитвайки се да заспят. Според експерти, когато спим, ние преминаваме през различни етапи (и не всички от тях включват сънища)

Въпросът за 1 млн. долара е дали интервенциите по отношение на съня могат да предотвратят проблеми с психическото здраве на по-късен етап. За да се отговори на него са необходими по-мащабни и по-продължителни проучвания.

Междувременно всеки, който има проблеми със съня, може да изпробва техниките, за които е доказано, че са най-ефективни – излагането на достатъчно светлина през деня (сутрин при повечето хора); не по-дълги дремки от 20 минути през деня; избягването на спорт и приема на кафе късно вечер; избягването на четенето на имейли или обсъждането на стресиращи теми в леглото; поддържането на хладна, тиха и тъмна спалня; спазването на приблизително едни и същи часове на лягане и ставане.

Наспиването, само по себе си, разбира се, няма да реши проблемите с психическото здраве. То обаче би могло да направи разликата в дългосрочен план? Дори и това да не стане, няма нищо по-добро от хубавото наспиване, както знаят поспаливите тийнейджъри.