Днес азиатските акции продължиха отдалечаването от двумесечното си дъно, след като потребителските данни в САЩ намалиха опасенията относно инфлацията и повишиха щатския индекс Dow Jones Industrial Average до рекордно ниво на затваряне.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI добави 0.7%, като ръстът беше оглавен от повишението с 1.7% на южнокорейския KOSPI и е на път да запише ръст в три поредни сесии за първи път от три седмици насам.

Китайският индекс Shanghai Composite отчита повишение от 1.6%, докато японският Nikkei 225 нарасна с 0.5%.

“Рефлационната търговия отново е в ход,” заяви пред Ройтерс Майкъл Маккарти, старши пазарен анализатор в CMC Markets.

“Акциите и облигациите поскъпнаха заедно, а щатският долар поевтинява леко, което също е индикация за подобряващите се пазарни нагласи.”

От министерството на труда на САЩ обявиха, че индексът на потребителските цени в страната бележи ръст от 0.4% през февруари, което беше в тон с предварителните очаквания, след нарастване от 0.3% през януари.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва волатилните хранителни и енергийни компоненти, отчита повишение от 0.1% при предварителни прогнози за ръст от 0.2%.

Анализаторите до голяма степен очакват повишение на инфлацията вследствие на отварянето на икономиката благодарение на ваксинацията, но има и опасения, че допълнителните стимули - под формата на пакет от помощни средства на стойност 1.9 трлн. долара, който се очаква да бъде подписан от президента Джо Байдън, може да „прегреят“ икономиката.

Защо днешните капиталови пазари напомнят на 90-те години на миналия век?Анализаторът на Morning Star Джон Рекенталер посочва четири основни прилики между настоящата и тогавашната картина на финансовите пазари

Вчера Камарата на представителите в Конгреса одобри окончателно пакета, който е един от най-големите в историята на САЩ.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации за последно беше на ниво от 1.5317%,.

Понижението на доходността по 10-годишните щатски облигации след проведения по-рано през седмицата аукцион не беше достатъчно, за да помогне на технологичния индекс Nasdaq, който изоставаше зад Dow Jones и S&P 500 след резкия си ръст от вторник.

Инвеститорите се придържаха към акции, които се очаква да се облагодетелстват от отварянето на икономиката, като тези на финансовите компании.

Вчера Dow Jones Industrial Average нарасна с 1.45%, до ново рекордно ниво на затваряне, S&P 500 добави 0.60%, а Nasdaq Composite изгуби минималните 0.04%.

E-mini фючърсите на S&P 500 днес се търгуват почти без изменение.

Основният европейски индекс се движеше близо до върховите си нивата отпреди пандемията.

Глобалният индекс на MSCI пък нарасна с 0.27%.

Цената на златото се задържа близо до едноседмичния връх, достигнат в сряда, след като доходността по държавните облигации се понижи.

Спот цената на златото нарасна с 0.2%, до 1 729.62 долара за тройунция.

Доларовият индекс се понижи до 91.776, след спад от 0.2% вчера.

Еврото се търгуваше срещу 1.1932 долара, докато йената поевтиня леко до 108.52 спрямо щатската валута.

Цените на петрола възобновиха покачването си след отчетения спад в предходните два дни, след като стана ясно, че щатските петролни запаси са нараснали с повече от очакваното.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 50 цента, или 0.78%, до 64.95 долара за барел. Тези на брента отчитат ръст от 48 цента, или 0.71%, до 68.38 долара за барел.