Решението, което взехме днес на работно съвещание, има една цел - превенция.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Плодив в коментар на решението на правителството да спре временно ваксинациите с препарата на AstraZeneca у нас.

До него се стигна след съобщения за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

У нас има и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Министърът съобщи, че се касае за 57-годишна жена, която е починала след имунизация с препарата на AstraZeneca, но все още не е доказана връзка между ваксинирането и смъртта й.

Жената е имала придружаващи заболявания и сърдечна операция, като не е имунизирана с доза от спряната в други европейски страни партида.

Засега заключението на медиците е, че се касае за остра сърдечно-съдова недостатъчност, като категорично няма тромби, заяви министърът.

Чака се мнението на съдебните медици, което ще бъде обявено в рамките на 7 дни, за да има яснота как ще се процедира с ваксината на AstraZeneca.

Междувременно стана ясно, че директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е разпоредил да бъдат блокирани наличните в страната количества от препарата.