Португалия реши на свой ред вчера да прекрати ваксинирането с препарата на AstraZeneca срещу COVID-19, след като същото вече сториха няколко европейски страни, на фона на опасения за възможни "сериозни, но редки" странични ефекти.

Решението е взето "като предпазна мярка", в очакване на заключенията от проверката на Европейската агенция по лекарствата, заяви ръководителят на Главната здравна дирекция на страната Граса Фрейташ, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

На прескоференция в Лисабон тя посочи, че макар страничните ефекти от ваксинирането с препарата на AstraZeneca да са "изключително тежки", те са също така "изключително редки" и добави, че в Португалия досега не са регистрирани подобни случаи.

В страната вече са използвани 400 000 дози от тази ваксина, а на склад има 200 000, уточни отговарящият за ваксинационната кампания Енрики Гоувея Мелу.

Латвия също временно прекрати използването на ваксината на AstraZeneca, обявиха вчера здравните власти, след като същия ден такова решение взеха други шест страни от ЕС, предаде Франс прес.

"Здравните власти на Латвия нареждат на лекарите да не използват отворените флакони с ваксината на AstraZeneca и да не отварят нови флакони", се посочва в комюнике.

Уточнява се, че тази "предпазна мярка", която ще действа най-малко две седмици, е предприета на базата на страничните ефекти след поставянето на ваксината, за които съобщават други страни в ЕС. В Латвия досега няма потвърден случай на странични ефекти, според местните здравни власти.

Вчера Германия, Франция, Италия, Словения и Испания решиха да прекратят използването на препарата на AstraZeneca, в очакване на първите заключения на Европейската агенция по лекарствата от допълнителната проверка на ваксината на AstraZeneca. Вчера ЕАЛ обяви, че ще оповести заключенията си в четвъртък.

Световната здравна организация ще събере днес експертната си група по въпросите на ваксинацията, за да обсъди безопасността на препарата на AstraZeneca.

Мароко ще продължи да използва ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската компания AstraZeneca в рамките на продължаващата общонационална ваксинационна кампания. Това съобщи вчера местният портал "360", позовавайки се на правителствени източници, предаде ТАСС.

По думите на представител на властите на кралството, ваксината на AstraZeneca не представлява опасност, съобщава Darik News.

"От началото на ваксинацията в края на януари здравното министерство не е съобщавало за каквито и да са сериозни инциденти", отбелязал източникът. Той уверил, че Мароко ще продължи да използва тази ваксина, защото няма причини за прекратяване на прилагането й от медицинска и научна гледна точка.

В Мароко използват две ваксини - на китайската компания "Синофарм" и на AstraZeneca. До вчера в страната са били ваксинирани над 4=2 милиона души, при това над 1=76 милиона са получили и двете дози.