Базирана в Абу Даби стартъп компания, която развива дейност в сферата на селскостопанските технологии, си осигури 60 млн. долара финансиране за разрастване на дейността си в Близкия изток.

Pure Harvest Smart Farms отглежда плодове и зеленчуци в оранжерии в пустинята на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и има сключени партньорства да започне да прави същото и в Саудитска Арабия и Кувейт.

Заради тежките климатични условия в Близкия изток страните в региона разчитат силно на вноса на храни, а пандемията от COVID-19 през миналата година извади на преден план рисковете за продоволствената сигурност.

“Пилотният ни проект в пустинята дава много обещаващи резултати — потенциал за целогодишно местно производство с много високо качество и при много добра структура на разходите,” заяви пред CNBC главният изпълнителен директор и съосновател на компанията Скай Курц.

Стартъпът ще използва набраните средства за разрастване на дейността си в Саудитска Арабия.

Насекомите са все по-близо до чиниите на европейцитеЕвропейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) обяви днес, че жълтият брашнен червей - ларвната форма на брашнения бръмбар, е безопасен за човешка консумация както в цялостната си форма, така и като добавка на прах

Компанията също така планира да разшири набора си от продукти.

Тя е набрала 50 млн. долара посредством ислямски облигации, известни като сукук.

Отделно компанията набира още 10 млн. долара през януари от настоящи и нови акционери.

Въпреки успеха, Курц казва, че Pure Harvest си е осигурила по-малко финансиране, в сравнение с компании в същия сектор в САЩ и Азия, което според него се дължи на не толкова развития пазар на рискови капитали в Близкия изток.