Франция и Италия обявиха, че са готови бързо да възобновят имунизацията с ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, ако регулаторните органи потвърдят, че тя е безопасна за употреба.

Предварителното изявление от Европейската агенция по лекарствата (EMA) от вчера беше “окуражаващо,” обявиха от кабинета на италианския премиер Марио Драги след разговор с френския президент Еманюел Макрон.

От там добавиха, че при положително заключение от страна на ЕМА Франция и Италия са готови “бързо да рестартират” ваксинацията.

Двете страни са сред повече от 10-те държави, които спряха времето използването на ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca след появилата се информация за кръвни съсиреци при няколко души, ваксинирани с препарата.

Опасенията около страничните ефекти на ваксината се появиха през миналата седмица, след като жена почина в Австрия. Оттогава още няколко страни съобщиха за случаи на поява на кръвни съсиреци.

От AstraZeneca обявиха в неделя, че от 17-те милиона души, които са ваксинирани в ЕС и Великобритания към 8 март, има 15 случая на тромбоза и 22 случая на белодробна емболия.

Европейските здравни власти все още са на мнение, че ваксината е годна за употреба в борбата срещу COVID-19. От EMA обявиха вчера, че засега “няма индикации”, че кръвните съсиреци са причинени директно от ваксината.

“Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината надхвърлят риска от тези странични ефекти,” заяви Емер Кук, изпълнителен директор на агенцията.

Тя потвърди, че ЕМА проучва 30 случая на необичайни смущения в кръвообращението и че решението на регулатора ще бъде обявено в четвъртък.

Група страни от ЕС, сред които Белгия и Полша, продължиха с имунизацията с препарата на AstraZeneca. Европейските държави, които временно спряха употребата на ваксината, изчакват изявлението на EMA, за да решат как да процедират.