Азиатските акции и щатските индексни фючърси поскъпват днес, след като Федералният резерв на САЩ вчера пое ангажимент за запазване на настоящата си парична политика и прогнозира рязък скок в растежа на щатската икономика през тази година с отслабването на кризата около COVID-19.

Азиатско-тихоокеанския индекс на MSCI нарасна с 0.99%, докато китайският индекс на сините чипове се повиши с 0.46%. Австралийският основен индекс губи 0.3% за деня.

E-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 нараснаха с 0.3%.

Инфлацията в САЩ се очаква да достигне 2.4% тази година, което е над таргета от 2% на централната банка, но Джером Пауъл определи това като временно повишение, което няма да промени обещанието на Фед да запази основния си лихвен процент близо до нулата.

Доларът възстанови част от загубите си спрямо йената, но продължи да поевтинява спрямо суровинните валути заради обещанието на Фед за ниски лихви в още по-дълъг период от време.

Доходността на дългосрочните щатски държавни облигации остана висока по време на азиатската сесия, след като инвеститорите в акции избраха да се концентрират повече върху очакванията за нарастване на инфлацията.

Основните индекси на борсите в Южна Корея и Хонконг също скочиха с по над 1%, следвайки силната сесия на Уолстрийт от вчера.

S&P 500 затвори на рекордно високо ниво вчера, а Dow Jones Industrial Average за първи път приключи сесия на ниво от над 33 000 пункта, подкрепен от силната икономическа прогноза на Фед и коментарите на Пауъл, че е прекалено рано да се обсъждат мерки за затягане на паричната политика, информира Ройтерс.

Mizuho: Американците ще инвестират 40 млрд. долара в акции и биткойнПрез уикенда цената на биткойна премина границата от 61 хил. долара

Глобалният индекс на MSCI се повиши с 0.37%, доближавайки се до ново рекордно ниво.

Фед прогнозира, че щатската икономика ще нарасне с 6.5% тази година, което би бил най-големият икономически растеж от 1984 г., благодарение отчасти на огромните фискални стимули и оптимизма около успеха на ваксините срещу коронавируса.

Доларът поскъпна спрямо йената и швейцарския франк, тъй като засилването на апетита към риск навреди на традиционните валути убежища.

Австралийският долар скочи до двуседмичен връх от 0.7835, след като данни показаха, че икономиката на страната е създала над два пъти повече работни места от очакваното през февруари.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации се повиши до 1.6550%, недалеч от най-високото си ниво от януари миналата година.

Спредът между доходността на 2-годишните и 10-годишните облигации беше 152.20 базисни пункта - близо до най-високото ниво от август 2019 г.

Фючърсите на петрола продължиха да поевтиняват, като над цените натежаха увеличението на щатските петролни запаси и очакванията за по-слабо търсене в Европа, където имунизацията изостава.

Брентът поевтиня с 0.46%, до 67.69 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол (WTI) се понижи с 0.45%, до 64.31 долара за барел.

Спот цената на златото нарасна с 0.5%, до 1 752.41 долара за тройунция, докато щатските фючърси на златото поскъпнаха с 1.3%, до 1 748.80 долара за тройунция, след като обещанието на Фед за запазване на ниските лихви и притесненията около инфлацията оскъпиха метала.