Азиатските акции днес последваха Уолстрийт надолу, докато инвеститорите изчакват да видят дали Федералният резерв на САЩ ще даде индикации за по-бързо нормализиране на паричната политика, отколкото се очакваше преди.

Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) на централната банка на САЩ ще приключи двудневната си среща по-късно през деня.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижава с 0.3% днес, като ръстът се оглавява от южнокорейския KOSPI и австралийския S&P/ASX 200.

Китайският Shanghai Composite отчита спад от 0.4%, а хонконгският Hang Seng губи 0.2%.

Японският Nikkei 225 бележи повишение от 0.1%, докато Topix отчита лек спад.

В последните седмици световните пазари бяха повлияни от разпродажбите при щатските държавни облигации, които доведоха до скок на доходността при 10-годишните книжа - до повече от едногодишен максимум, тъй като инвеститорите в облигации залагаха, че ускоряващата се имунизация срещу COVID-19 и огромният пакет от стимули ще предизвикат ръст на инфлацията в най-голямата икономика в света.

Волатилността предизвика спекулации, че от Фед може да са принудени да внесат промени в паричната политика, но малцина очакват централната банка да предприеме действия на срещата си тази седмица, дори и ако публикува по-оптимистични прогнози за икономическия растеж.

“Очакваме председателят на Фед Джером Пауъл да отбележи, че FOMC разполага с инструментите да се намеси, ако на пазара на облигации настъпи безпорядък или ако той ограничава икономическото възстановяване,” заявиха анализатори от Commonwealth Bank of Australia, цитирани от Ройтерс.

Младите американци ще инвестират близо 50% от помощите си в акцииМладежите на възраст между 18 и 24 години, участвали в проучването, планират да използват 40% от помощите, които очакват да получат, за инвестиции в акции, докато при групата на 35-54-годишните делът е 37 на сто

“Очакваме обаче Пауъл да се противопостави на спекулациите за затягане на паричната политика заради незадоволителното състояние на пазара на труда.”

Доходността на 10-годишните щатски държавни облигации продължава да консолидира около 1.6% и в азиатската сесия беше на ниво от 1.6197%. Доходността достигна 1.6420% в петък за първи път от февруари миналата година.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, се задържа на ниво от около 91.90, след отстъплението си от достигнатия през миналата седмица тримесечен максимум от 92.506.

Предпазливостта на валутните пазари може да продължи цяла седмица, тъй като срещи тази седмица имат още централните банки на Англия и Япония.

Вчера щатският индекс Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.39%, до 32 825.95 пункта, докато S&P 500 изгуби 0.16% - до 3 962.71 пункта. Технологичният Nasdaq Composite записа леко повишение от 0.09% до 13 471.57 пункта.

E-mini фючърсите на S&P 500 днес отстъпват с 0.04%.

Цените на петрола нараснаха до най-високите си нива от повече от две седмици вследствие на перспективите за по-висока инфлация.

Спот цената на златото се повишава с около 0.2%, до 1 734.81 долара за тройунция.

Петролът поевтинява вследствие на опасенията относно търсенето, след като Германия, Франция и други европейски държави спряха временно използването на ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, което би могло да отслаби силата на икономическото възстановяване на европейката икономика.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват с 12 цента, до 68.27 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) губят 3 цента - до 64.77 долара за барел.