Проучване, осъществено от Mizuho, установи, че американците ще инвестират близо 40 млрд. долара в акции и биткойни през следващите седмици.

Сумата е само част от 380-те млрд. долара директни стимули, които семействата ще получат от приетия през миналата седмица план за стимули в щатската икономика на стойност 1.9 трлн. долара.

От Mizuho са разговаряли с 235 души с доходи от 150 000 долара или по-малки на годишна база. Общо 40% от респондентите са посочили, че възнамеряват да вложат поне част от парите, които ще получат, в акции или биткойни.

От Mizuho уточняват, че по-голяма част от парите ще се насочи към биткойна (61%) спрямо 39% в акции.

Най-богатите хора в света на криптовалутитеБез изненади начело е Сатоши Накамото, а сред топ 5 са още и братята Уинкълвос, които преди време обвиниха съоснователя на Facebook Марк Закърбърг, че е откраднал идеята за социалната мрежа от тях

„Проучването ни показа, че над 60% от тези средства ще се насочат към най-популярната криптовалута“, казва старшият анализатор Дан Долев. „Това може да доведе до ръст в цената на биткойна от поне 2-3%", казва той.

През уикенда цената на биткойна премина границата от 61 хил. долара. Рекордът обаче беше последван от разпродажби, като в момента стойността му е под 55 хил. долара.

Според Долев компаниите, които ще се облагодетелсват в най-голяма степен от стимулите, са Visa, Mastercard, PayPal и Square.