Френската Ривиера е сред най-луксозните места на света, но нищо не може да се сравни с Palais Bulles.

„Дворецът на мехурчетата“, както е известен, е най-екстравагантният и еклектичен дом в района. Разположен в Тюл-Сур-Мер близо до Кан, той е построен през 1975 г. от унгарския архитект Анти Ловаг, преди да бъде купен през 1991 г. от Пиер Карден.

Но след смъртта на легендарния френски моден дизайнер на 29 декември не е ясно какво ще се случи с този емблематичен дом.

Имотът е включен в списък за продажба през 2017 г. за 420 милиона долара, но не се продава. Той е известен на местните брокери на недвижими имоти като мястото, което никой не иска да купи, въпреки че е невероятен шедьовър сам по себе си.

На пазара е от години, но агентът по продажбите на Christie's International за недвижими имоти Майкъл Зинграф отказва да коментира дали Palais Bulles все още се продава.

Къщата с площ 1300 квадратни метра има 29 стаи, включително 10 спални и 11 бани, разполага със собствена частна открита аудитория, която може да побере 500 души. Карден е давал вилата под наем на ваканционни групи за 33 200 долара на ден.

Дизайнерът реално никога не е живял в имението, а близо до него, тъй като то е било използвано само за забавления. През 2017 г. Зинграф казва пред The New York Times, че това е произведение на изкуството, което трябва да се пази.

„Притежаването му не е въпрос само на пари“, казва той. „Има нужда от някой, който да се влюби в него, който споделя и разбира визията на г-н Карден.“

Според Хю Уейд-Джоунс, управляващ директор на Enness Global Mortgages, бъдещето на Palais Bulles остава неизвестно. „Palais Bulles несъмнено е емблематичен имот…това е невероятно в архитектурно отношение място, но до голяма степен непрактично за обитаване и ще изисква огромна работа, за да се пригоди.“

Къщата без съмнение е произведение на изкуството. Тя има кръгли, подобни на балончета форми, които кореспондират с отличителния футуристичен стил на Карден от модния дизайн от 60-те години.

Приживе дизайнерът споделя: „Този ​​дворец се превърна в моето собствено райско кътче. Формите му са външна проява на образа на моите творения. Това е музей, в който излагам творбите на съвременни дизайнери и художници. "

Със зашеметяваща гледка към Средиземно море от скала в Лазурния бряг, Palais Bulles е по-скоро културен център, който е даван под наем за модни ревюта на Кристиян Диор, за партита на филмовия фестивал в Кан и частни гала вечери. Но трябва ли да стане обществен музей? Може би.