Намирането на жилище си остава предизвикателство за кандидат-купувачите в САЩ.

Броят на имотите, които се предлагат за продажба в страната, остава на рекордно ниското ниво от 1.03 милиона през февруари.

Количеството е същото както през януари и намалява с 30% на годишна база, според данни на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти (NAR).

Продадените през февруари жилища обикновено са престоявали на пазара рекордно малко време от едва 20 дни, в сравнение с 36 дни година по-рано. Близо три четвърти от имотите, продадени през февруари, са прекарали на пазара по-малко от месец, според NAR.

В най-популярния сегмент от пазара - на жилищата с цена между 250 000 и 500 000 долара, имотите са прекарвали на пазара едва 14 дни.

Продажбите на съществуващи жилища продължават да нарастват и бележат повишение от 9% на годишна база. По онова време коронавирусът тепърва настъпваше в САЩ и икономиката все още не беше сериозно засегната.

Над 4 милиона жилища в САЩ за заплашени от наводненияПовишаващото се ниво на океаните и екстремните метеорологични явления могат да нанесат щети за 20 милиарда долара на жилищните домове в Съединените щати

Осреднената цена на жилищата сега е 313 000 долара и е с 16% по-висока, в сравнение с преди година, когато е била 270 400 долара. Всички региони на страната отчитат двуцифрен ръст на цените в процентно изражение, в сравнение с миналата година, пише CNN Business.

Въпреки че пазарът се справя по-добре, в сравнение с преди пандемията, броят на продадените жилища намалява с 6.6%, в сравнение с януари, което Лоурън Юн, старши икономист в NAR, отдава на рекордно ниското предлагане.

По-високите цени, вследствие на слабото предлагане, заедно с нарастващите лихвени проценти, ще направят жилищата недостъпни за много купувачи.

Според Юн броят на жилищата, които излизат на пазара през февруари, обикновено нараства, но не и тази година.

Най-голям удар ще бъде нанесен на ниския ценови сегмент от пазара. През февруари 2021 г. в САЩ е имало с 43% по-малко жилища на цена под 100 000 долара и с 26% по-малко продажби. Наличните имоти на цена между 100 000 и 250 000 долара намаляват с 37% на годишна база, а продажбите се свиват с 11%.

Единственият ценови сегмент, в който през февруари 2021 г. са се предлагали повече жилища отпреди година, е този с цена на имотите 1 млн. долара или повече. Продажбите също така нараства с 81% на годишна база.