Много от технологичните компании в Силициевата долина не бързат да отварят офисите си, въпреки официалното отпадане на голяма част от противоепидемичните ограничения в щата Калифорния, предава Ройтерс.

Местните власти разрешиха на компаниите да отворят своите офис сгради, макар и при ограничен капацитет, на фона на намаляващия брой на новите случаи на COVID-19.

От днес местните фирми могат да отворят централите си за служителите, но при не повече от 25% от допустимия им капацитет.

"Сан Франциско ще се върне към живот. Когато започнем постепенно да отваряме, все повече хора ще искат да се върнат на работа и да общуват помежду си", заяви кметът на града Лондон Брийд.

Голяма част от технологичните гиганти обаче не бързат с отварянето на офисите. Още в края на миналата година те обявиха пред служителите си, че ще им разрешат да работят дистанционно поне до лятото на 2021 г. или докогато се наложи. И засега се придържат към тази уговорка.

От Cisco Systems и Dropbox заявиха, че ще са в режим на работа от вкъщи поне до юни, а Pinterest не планира да възстановява присъствения режим на работа за своите служители до септември.

Служителите на Twitter, Adobe, PayPal, Yelp и Zoom Video също продължават да изпълняват служебните си задължения от дистанция.

Сред компаниите, които имат намерение да се възползват от разхлабването на ограничителните мерки, е софтуерният гигант SAP, който планира да отвори част от офисните си пространства в следващите седмици.

Slack Technologies също смята да върне част от служителите си към нормален режим на работа.

Facebook пък, която даде възможност на своя персонал да работи от вкъщи поне до 2 юли тази година, заяви, че ще отвори 10% от местата в офисите в централата си в Сиатъл. Те ще бъдат на разположение на служителите, които не се чувстват комфортно в хоум офиса.

За централата си в Сан Франциско обаче социалната мрежа засега няма подобни планове.

Microsoft обяви в понеделник, че ще отвори частично офисите си в Редмънт, но не спомена нищо за тези в Сан Франциско.