Visa Inc обяви днес, че ще позволи употребата на криптовалутата USD Coin за извършване на трансакции в своята мрежа за разплащания, което е поредният признак за нарастващата приемственост на дигиталните валути във финансовата индустрия.

Visa пусна пилотната програма заедно с платформата за криптовалути Crypto.com и планира да предлага опцията на повече партньори по-късно през годината, обявиха от компанията.

USD Coin (USDC) е криптовалута, чиято стойност е обвързана директно с щатския долар.

Предприетият от Visa ход идва, след като водещи финансови компании, сред които BNY Mellon, BlackRock Inc и Mastercard Inc, приеха използването на някои дигитални валути, предизвиквайки прогнози, че криптовалутите ще се превърнат в редовна част от инвестиционните портфейли, пише Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск заяви миналата седмица, че клиентите в САЩ вече могат да закупуват електромобилите на компанията с биткойн.

Обикновено, ако клиент избере да ползва Crypto.com карта Visa, за да плати за кафе, дигиталната валута, която се съхранява в портфейл от криптовалути, трябва да бъде конвертирана в традиционни пари.

Норвегия е най-безкешовата страна, но централната й банка не тачи биткойнаПочитателите на биткойна, който е най-голямата криптовалута по пазарна стойност, често твърдят, че тя е хедж срещу инфлацията, а някои от тях дори смятат, че в крайна сметка ще измести долара като световна резервна валута. Управителят на Централната банка на Норвегия обаче не е съгласен с това

Портфейлът от криптовалути депозира традиционни фиатни пари в банкова сметка, които трябва да бъдат преведени на Visa в края на деня за уреждане на трансакции, което увеличава разходите и усложнява процедурата за компаниите.

Най-новата стъпка от страна на Visa, която ще използва блокчейн системата на етериум, премахва необходимостта от превръщането на дигиталната валута в традиционни пари, за да може трансакцията да бъде уредена.

От Visa обявиха, че си партнират с банката за дигитални активи Anchorage и са осъществили първата трансакция този месец, като от Crypto.com са изпратили USDC на етериум адреса на Visa в Anchorage.