Epic Games Inc. е в напреднала фаза на преговори за набирането на близо 1.7 млрд. долара финансиране, което би удвоило сумата на набраните средства през последната година от създателя на популярната видеоигра Fortnite.

Условията по набирането на средствата дават на компанията пазарна оценка от около 28 млрд. долара, информира Bloomberg, като се позовава на хора, запознати с преговорите.

Компанията вече си е осигурила ангажимент от страна на инвеститори за над 1 млрд. долара, а окончателната сума не е определена, според същите източници, пожелали анонимност. Капиталите идват основно от договорни фондове и други големи институционални инвеститори, много от които са вече поддръжници на компанията.

Представител на Epic е отказал коментар. Някои подробности по сделката бяха обявени преди това от Sky News.

Тим Суийни основава Epic в началото на 90-те години. Компанията разработва и пуска на пазара няколко популярни игри, както и Unreal Engine - набор от инструменти, използван от много разработчици, за да създават своите игри. Преди около десетилетие Суийни продава 40% от Epic на китайската Tencent Holdings Ltd.

Най-младият професионален играч на Fortnite е на 8 годиниНай-големият момент по време на осмия рожден ден на повече деца е духането на свещичките на тортата. Джоузеф Дийн пък получи 33 000 долара бонус, за да подпише професионален договор

Машината за набиране на средства включи на сериозни обороти през последните няколко години, вследствие на възхода на Fortnite. От там обявиха миналия август, че са набрали 1.78 млрд. долара при пазарна оценка от 17.3 лрд. долара. Компанията придоби няколо стартъпа, сред които и компанията създател на играта Fall Guys, чийто играчи се увеличиха по време на пандемията от коронавирус.

Част от най-участниците в най-новия кръг за набиране на финансиране са фондове, управлявани от Fidelity Investments, Franklin Templeton и T. Rowe Price Group Inc.

Част от набраните средства пък ще бъдат използвани за правни услуги. Epic води съдебни битки с Apple Inc. и Google, след като ги обвини в монополни практики и поиска дял от сделките, които се осъществяват през техните магазини за приложения.