Атомната централа Цвендендорф, разположена на брега на река Дунав, северозападно от Виена, е единствената ядрена електроцентрала в Австрия.

Завършена през 1978 г., тя е заредена с гориво и готова за работа. Страната обаче решава, че вече не се доверява на ядрената енергетика и проектът е стопиран.

Това е единственият напълно завършен ядрен реактор в света, който никога не е влизал в употреба.

Централата в Цвендендорф трябва да бъде първата от трите, одобрени от австрийското правителство в края на 60-те години. С мощност от 700 MW, тя се очаква да задоволява около една десета от търсенето на електроенергия в страната.

Строителството на централата започва през 1972 г., като до 1978 г. - годината, в която е завършена, за изграждането й са похарчени приблизително милиард долара. Обръщането на Австрия към ядрената енергеника се затвърждава от петролната криза от 1973 г.

Структурата в Цвендендорф няма типичните охладителни кули на атомна електроцентрала, тъй като е проектирана да използва за охлаждане водите на река Дунав. Въпреки че по това време реакторът е от най-съвременен вид, той страда от много недостатъци в дизайна на сигурността, като например аварийното резервно захранване, което е навън и е уязвимо за наводнения.

Две електроцентрали в Германия със същия дизайн като Цвендендорф вече са затворени за постоянно поради механични проблеми, припомня Amusing Planet.

Тази в Цвендендорф среща проблеми още в началото. Едва две седмици, след като земята е разкопана за строежа й, силно земетресение удря региона, увреждайки основата на електроцентралата, което трябва да бъде съборена и бетонът да бъде излят отново.

След това, по време на наводнение от Дунав, водата се просмуква в централата, което показва наличие на течове. А това означава, че подземните води няма да бъдат защитени от замърсяване.

Освен това не са изготвени планове за обезвреждане на ядрените отпадъци. Първоначалната идея е те да се погребат дълбоко под Алпите, но населените места в района яростно протестират. Австрийците се опитват да продадат отпадъците на Унгария, Египет и Китай за повторна употреба, но всички страни отказват.

С нарастващата критика към ядрената енергетика правителството е принудено да проведе референдум, за да се реши дали централата в Цвендендорф изобщо да стартира. На 5 ноември 1978 г. 1.6 милиона души гласуват против нея, което представлява 50.5% от гласоподавателите. Това е достатъчно, за да реши съдбата й.

Ядрен туризъм: Атолът Бикини, където са тествани 23 ядрени бомбиТази група от 23 острова в Тихия океан, разположена по средата между Хавай и Папуа Нова Гвинея, е необитаема, тъй като населението й е евакуирано през 1946 г., за да се превърне в площадка за ядрените изпитания на американския флот

През следващите седем години - до 1985 г., централата се поддържа в работно състояние. Но ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. проваля всякакви надежди за експлоатацията й. Скоро след инцидента правителството започва частично да я демонтира.

Някои части са продадени на германски ядрени фирми, но цялостното съоръжение все още е в първоначалното си състояние. Настоящият собственик на централата използва комплекса като център за обучение по сигурност и от време на време го дава под наем на организатори на събития и продуценти на филми.