Дивата природа процъфтява в забранената радиационна зона около японската ядрена централа Фукушима.

Това разкриват изображения от дистанционно управлявани камери, съобщава Daily Mail.

Учените, изучаващи кадрите, са забелязали повече от 20 вида животни в районите около АЕЦ, включително диви прасета, макаци и специфична порода кучета.

Резултатите от изследването помагат да се разкрие как животинските популации реагират след ядрени катастрофи, като възникналите във Фукушима и Чернобил.

Хората бяха евакуирани от определени зони около ядрената централа заради теч на радиация, причинен от земетресение и цунами през 2011 г.

Учените използват мрежа от 106 дистанционни камери, за да наблюдават дивата природа в района в продължение на четири месеца.

Правейки повече от 267 000 снимки, камерите заснемат повече от 20 вида животни, сред които лисици, зайци и фазани.

32 години по-късно: Чернобил и неговия икономически отпечатъкНа днешната дата - 26 април 2018 г., се навършват 32 години от аварията в атомната електроцентрала Чернобил

Изследователите установяват, че видовете, които обикновено съществуват в конфликт с хората, като диви свине, миещи мечки и японски макаки, са забелязани главно в евакуираните от човека зони около авариралото ядрено съоръжение. Това предполага, че броят им се е увеличил.

Дивата свиня, например, е била заснета около 26 000 пъти в необитаемите райони, където ядреното замърсяване е най-тежко, в сравнение с около 13 000 и 7000 пъти в ограничените и все още обитавани зони.

Изследването обаче не успя да оцени здравето на никое от животните, които са снимали в района около реактора. Според учените в по-голямата си част поведението им остава нормално.

През 2011 г. 14-метрово цунами се разби в японската атомна електроцентрала Фукушима и причини най-сериозната ядрена авария, след тази в Чернобил. Загинаха близо 19 000 души.

Седем години след бедствието експертите все още се борят за пречистване на района, като се смята, че са елиминирани само 10 на сто от ядрените отпадъци, а в Тихия океан продължават да изтичат малки количества радиоактивни води.