В ясната есенна утрин популярно планинско място в град Мишима в префектура Фикушима гъмжи от фотографи, основно от Тайван, които искат да заснемат влака по линията Тадами, който преминава по моста Тадамигава.

Сред тях е и местният фотограф Кен Хоши, който е правил повече снимки на региона, от когото и да било и е спомогнал значително за развитието на туризма в този район.

След като открива мястото на планинския връх с изглед към река Тадами, той убеждава местните власти да направят стълби за по-лесен достъп; в момента пък лобира за асансьор за по-възрастните.

Докато влакът преминава по моста в 9:05 камерите на спирят да снимат, сякаш пред тях е някоя знаменитост.

“Тук е трудно да се привличат нови индустрии, така че туризмът е най-добрият начин да се развиваме,” казва Хоши пред CNN.

Знаейки, че повечето туристи във Фукушима са тайванци, които искат да се насладят на есента и зимата, които нямат у дома, Хоши рекламира Мишима, като организира състезания на снимки в Тайван, направени на влака по линията Тадами от това конкретно място.

Той също така организира обиколко с лодки по реката.

Привличането на посетители обаче не е лесно. Фукушима е една от шестте префектури съставляващи Тохоку, голям недоразвит район в североизточния край на основния японски остров Хоншу, който може да се похвали с едва под 2% от международните туристи, които посещават Япония.

Въпреки че от аварията в ядрената електроцентрала във Фукушима, причинена от земетресение и последвалото цунами, са изминали осем години, опасенията свързания с радиацията в региона си остават една от най-големите пречки.

Може би по тази причина едва 120 000 чуждестранни туристи са пренощували там през 2018 г., въпреки факта, че заразената зона в момента съставлява едва 2.8% от префектура Фукушима.

Фукушима е третата най-голяма префектура в Япония, но има по-малко от 2 милиона население. Това е предимно селски район с криволичещи планински пътища, бурни реки, водопади, мочурища и плата.

Сред японците Фукушима е известна със сменящите се есенни листа, обилните снеговалежи, историческите обекти, които олицетворяват духа на самураите, прасковените дръвчета, местната кухня, над 130 курорта с горещи извори и над 60 пивоварни за саке.

Япония вярва толкова силно в завръщането на Фукушима, че префектурата и по-конкретно спортният център Джей вилидж бе избрана за начало на пътя на олимпийския огън за игрите в Токио през 2020 г.

Тъй като Джей вилидж се намира само на около 20 км. от ядрената централа, но бе пощаден от цунамито, заради по-голямата си надмосрска височина, центърът бе използван като оперативна база за 1 000-те души, които се бореха с тази катастрофа. Сега центърът е считан за символ на възстановяването.

От там олимпийският огън ще премине през крайбрежни градчета, които са възстановени след 2011 г.

След това щафетата ще достигне градове като град Фукушима, столица на префектутрата известна със своите геотермални извори.

Хотелите в Хирошима са с до 20% по-евтини в сравнение с по-туристически градове като Киото.

На юг от град Фукушима се намира град Нихонмацу, където пък е популярната пивоварна за саке Daishichi Sake Brewery.

Най-известният град замък в префектуа Фукушима е Айзу-Уакамацу, който се определя като градът на Самураите и се намира в Айзу, най-западният регион на префектурата.

Тук кланът Айзу води последната самурайска битка срещу императорските сили, която губи.

Днес в замъка Цуругаджо има исторически музей, както и традиционна градина, чайна и 1 000 черешови дръвчета.

На юг от Айзу-Уакамацу се намира Очи-джуку – най-посещаваната дестинация във Фукушима.

Това е стар град, който някога служел като основна спирка по пътя между Айзу и Никко.

От двете страни на основния път има 48 сгради останали от периода Едо (1603–1867 г.), в които в момента се помещават ресторанти, магазини за сувенири и места за настаняване.

На запад от Айзу-Уакамацу пък се намира Янаизу, малко градче с геотермални извори по поречието на река Тадами, където има седем традиционно японски хотела рьокан. То е известно с храма построен на планински зъбер над него, където ежегодно се провежда един от няколкото Голи фестивала в Япония.